Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Чайната в румънското кралско имение Съвършин отваря врати за посетители

Изградената през XIX век и реставрирана неотдавна Чайна на входа на кралското имение Съвършин в окръг Арад, Западна Румъния, отваря врати за посетители, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес. Чайната е последната част от комплека, реставриран от кралското семейство, и ще се превърне в културно и образователно пространство, което ще бъде домакин на изложби, открити лекции, срещи и обществени събития.

Румънското кралско семейство обяви на страницата си във „Фейсбук“ днес, че сградата, която е най-голямата в комплекса, с размери 300 квадратни метра, ще допълни гостоприемството, предлагано на посетителите на имението, с кафе, чай, освежителни напитки, закуски и сладкиши.

Реставрацията на Чайната започна на 5 юли 2021 г. и завърши на 1 май 2022 г., когато сградата беше тържествено открита от Нейно Величество Маргарета, попечител на румънската корона, и Негово Кралско Височество принц Раду.

Снимка: Facebook

“Реставрацията е дело на местна компания от майстори строители от село Илтеу, близо до Съвършин, ръководена от майстор строителя Каталин. Всички оригинални материали, които можеха да бъдат възстановени, бяха използвани повторно: стари дъбови греди, керемиди, произведени в Австро-Унгарската империя, керамични и каменни плочи, тухли“, пише във „Фейсбук“ румънското кралско семейство.

„Интериорът на Чайната е по проект на Александра Аврам и бе завършен в средата на този месец. С откриването за обществеността на Кралското село и парка на 29 април, Чайната ще бъде отворена за посетители в края на всяка седмица – петък, събота и неделя. Чайната е важна от гледна точка на туризма в района. Всеки прекрачил прага на имението ще иска да похапне, сладкиш, кафе или чай. Освен това закуските, предлагани в чайната, ще се произвеждат от местни сладкари и пекари по традиционни рецепти и ще използват органични съставки“, съобщават още от кралското семейство.

Още от Built.bg:  Фон дер Лайен обяви кандидатурата си за втори мандат като председател на ЕК

Кралското село Съвършин включва още  Музея на автомобилите, разположен в реставрираната сграда на кралския гараж, Автоработилница на крал Михай, Къщата за гости, Чайната, Къщата на управителя и магазина за сувенири.

Снимка: Facebook

Кралското имение Съвършин също има парк с тайна градина, павилион, езеро с остров, тенис корт от 1945 г., розова градина и арка от глициния.

Най-важната сграда на Кралското имение Съвършин е замъкът, построен между 1650 и 1680 г. През 1943 г. крал Михай купува замъка, но през 1948 г. той е конфискуван от комунистическия режим и е върнат на кралското семейство чак през 2001 г. Реставрацията на замъка започна през 2007 г. и завърши през 2015 г., като инвестицията беше направена от кралското семейство.

През май 2021 г. кралското имение Съвършин беше отворено за туристи за първи път след завръщането на кралското семейство в страната. То може да се посети през целия топъл сезон – от май до края на октомври.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам