Бюлетин

Част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ „Белене“ може да бъдат използвани в 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“

Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ „Белене“ да бъдат използвани в 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза министърът на енергетиката Румен Радев в предаването „120 минути“ на бТВ. Очаква се Националната електрическа компания да осигури адекватна, професионална, независима експертиза и оценка на оборудването за АЕЦ „Белене“, допълни Радев.

С решение на Народното събрание на министъра на енергетиката беше възложено да започна преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ “Белене”, като цената не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за него или 1,2 млрд. лева. Състоя се и първата работна среща между представители на България и Украйна, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, който беше подписан по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София.

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко и министърът на енергетиката Румен Радев, снимка: БТА

„И към момента „Булгаргаз“ работи с водеща правна кантора, продължават да изчистват текстове, възможни сценарии“, каза министър Румен Радев в отговор на въпрос защо все още България не е сред страните, подали иск срещу „Газпром“ заради спирането на доставките на синьо гориво в края на април 2022 година. Сред проблемите пред иска е и това, че „Булгартрансгаз“ е оператор на значима газова инфраструктура, през която и в момента минават значителни потоци руски газ, които захранват съседни страни.

Има основания да се пристъпи към реален проучвателен сондаж на едно от находищата в “Блок 1-21 Хан Аспарух”  с потенциал от 5 млрд. куб. метра годишно природен газ в Черно море, каза още министър Радев. Това е и препоръката на консорциума, включващ фирмите “Тотал” (Total) и О Ем Ви (OMV), който прави проучванията. Очаква се в комисията по енергетика на Народното събрание да бъде внесено предложение България, в лицето на Българския енергиен холдинг, да се включи като партньор в консорциума.

Още от Built.bg:  АПИ приема оферти за проектиране и основен ремонт на тунелите "Дупница", "Велчова завера" и "Боруна"

Министърът на енергетиката коментира и темата за повишаването на цената на тока за битовите потребители. Според него са били положени сериозни усилия да се задържи ръстът и хората да продължат да плащат чувствително по-ниска цена от небитовите потребители, сред които не са само фирмите, но и училища, читалища, болници, детски градини, допълни Румен Радев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам