Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Честито Възкресение Христово!

  • Хиляди православни поклонници от цял свят в тези часове очакват слизането на Благодатния огън в Йерусалим, съобщават световните осведомителни агенции.
  • Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща главния християнски празник – Възкресение Христово (Великден).

От ранна сутрин вярващите се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството – Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Поклонниците ще трябва да прекарат няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца поради спада на туризма поради ескалацията на израело-палестинския конфликт. Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към великото чудо.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма – вътре ще могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България. Това обяви по миналата седмица Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриaршия (БПЦ-БП). За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията от КОВИД-19.

Още от Built.bg:  Как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам