Бюлетин

Четирите моста на Дунав се отлагат. Идва ферибот

Вместо обещаните мостове – нов ферибот ще има между българския и румънския бряг. Това стана ясно след среща в Русе между българските министри Гроздан Караджов и Николай Събев с вицепремиера и министър на транспорта в северната ни съседка Сорин Гриндяну. 

Фериботът между Русе и Гюргево ще заработи до юни, като успоредно на българска територия ще се изгражда буферен парк за 800 автомобила.

“Вървим напред по повод политиката на правителството да облекчим прехода и да ускорим движението на пътници и товари през граничните ни преходи. Договорихме се, че меморандумът, подписан през 2019 г. между двете правителства, трябва да му бъде даден живот”, заяви още българският транспортен министър. 

Снимка: БТА

Той подчерта, че е договорил с румънския си колега такива срещи да има на всеки три месеца. Започва и проучването на точките, където биха могли да бъдат изградени още мостове над река Дунав. Но след срещата стана ясно, че Румъния има и условие.

“Що се отнася до изграждането на нови мостове над Дунав, румънската страна бе категорична, че това ще се случи, едва след като се възстанови работата по проекта Fast Danube, който осигурява добрите условия за целогодишно корабоплаване”, написа в профила си кметът на Русе Пенчо Милков.

Дебатът около дунавски мостовете започна след като вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обяви, че в рамките на мандата ще бъдат построени “4-5” съоръжения.

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам