Бюлетин

Членове на борда на ЕЦБ се обявяват за още по-рестриктивна парична политика въпреки риска от рецесия

coins banknotes money currency 1726618

Европейската централна банка трябва да продължи с повишенията на лихвените проценти, за да укроти инфлацията, и дори да увеличи разходите по кредитирането до нива, които ограничават икономическата активност, въпреки нарастващите рискове от рецесия. Това мнение са изразили двама от членовете на борда на банката пред Ройтерс.

ЕЦБ отслаби паричната си подкрепа отначалото на годината, и вдигна лихвените проценти с общо 125 базисни пункта на последните си две срещи – с 50 базисни пункта през юли, и с още 75 през септември – най-бързият темп на повишаване на лихвите в историята на европейската институция.

В продължение на месеци банката твърдеше, че целта й е лихвите да достигнат неутрално ниво от 1,5 – 2 на сто, което нито стимулира, нито забавя икономическия растеж, но някои от членовете на борда й сега намират неутралното ниво за не достатъчно.

“Няма да спрем на неутрално ниво (на лихвените проценти – бел. р.), трябва да продължим” да вдигаме лихвите, е казал пред Ройтерс гуверньорът на Централната банка на Словакия, и член на борда на ЕЦБ, Петер Казимир.

Неговият колега, управителят на словенската централната банка, Бощиян Васле, е изразил подобно мнение, присъединявайки се към все още малката, но увеличаваща числеността си група от членове на борда, застъпващи се за по-рестриктивна парична политика, възприета от други централни банки, в това число и американската.

“Аз съм на мнение, че ще трябва да надскочим неутралното ниво, за да успокоим инфлационния натиск”, е добавил Васле.

И двамата централни банкери, които са на посещение във Вашингтон за годишната среща на МВФ и Световната банка, са изказали аргументи за увеличение със 75 базисни пункта на лихвата по депозитите, която сега е на ниво от 0,75 на сто. Очаква се следващото решение за нивото на основните лихвени проценти да бъде взето на 27 октомври, когато ще се проведе среща за паричната политика на ЕЦБ.

Още от Built.bg:  Йоахим Нагел, президент на Бундесбанк: Германия "не е болният човек на Европа"

Бързите повишения на лихвените проценти идват на фона на влошаващите се икономически перспективи пред европейските икономики.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос е предупредил, че негативният сценарий, описан в последната прогноза на банката, може да се материализира.

“Мисля, че ще се сблъскаме с много трудна комбинация от нисък икономически растеж, включваща възможна техническа рецесия, и висока инфлация”, е алармирал той.

Същевременно президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е предупредила, че финансовите пазари може да са твърде оптимистични по отношение на икономическите перспективи, което повишава риска от внезапна пазарна корекция и финансова нестабилност. Това прави прогнозите уязвими към възможни негативни изненади, независимо дали става дума за икономически растеж, инфлация, парична политика или корпоративна рентабилност.

След като лихвените проценти достигнат неутрални нива, ЕЦБ също така може да предприеме “количествено затягане” или намаляване на баланса си от близо 9 трилиона евро. Това ще бъде направено главно, като не се реинвестират всички парични средства с падеж в програмата на банката за изкупуване на активи на стойност 3,3 трилиона евро. И Казимир, и Васле обаче са казали, че подобен подход може да “изчака” до следващата година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам