Бюлетин

Чуждестранна мисия идва у нас през септември. Провреяват готовността на България за влизане в Шенген

България очаква пристигането на чуждестранна мисия през септември, чиято задача ще бъде да провери степента на готовност на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство. Това става известно от стенограмата на редовното правителствено заседание, провело се на 9 август, публикувана в системата за правна информация на Министерския съвет. 

По време на обсъждането на точка от дневния ред, посветена на резултатите от участието на България в неформалното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, провело се на 20 юли в Испания, ресорният министър Калин Стоянов докладва за проведени двустранни срещи с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург. Акцент в разговорите са били сътрудничеството и стъпките на България за присъединяването към Шенген.

На разговорите българската страна е информирала за предприетите действия в изпълнение на препоръките, отправени от Европейската комисия в Доклада за върховенството на закона, както и на ангажиментите, поети в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министър Стоянов информира още, че комисар Йохансон е потвърдил подкрепата на Комисията и е изразил готовност да окаже съдействие в разговорите с Испанското председателство на Съвета на ЕС, както и с двете страни, изразили мнение против присъединяването ни – Нидерландия и Австрия.

„Министър ван дер Бург посочи, че макар и правителството да е служебно, това е много важно, има очаквания то да има мандат, да работи по въпроси от европейския дневен ред, включително и темата за Шенген. Ако се предоставят достатъчно силни аргументи пред Парламента, за които той лично изказа готовност, че ако получи тези аргументи от нас, той лично ще ги внесе в Парламента, и има шанс за преразглеждане на негативната позиция за членство на България в Шенген“, посочва още министър Стоянов в изказването си, отразено в текста на стенограмата.

Още от Built.bg:  Министерството на икономиката разработва стратегия за развитието на Международния панаир в Пловдив

„В тази връзка той изрази желание за провеждане на мисия. Ние също му предложихме това нещо, тъй като през изминалата година през месец октомври, когато имаше делегация тук, на територията на България, тогава Нидерландия не изпратиха свой представител, което беше индикация, че няма да се случи приемането в Шенген.

Този път, по тяхно искане и по наше настояване, те са готови да направят такава визита през месец септември, която, разбира се, трябва да бъде координирана от Европейската комисия и с участието на експерти, които ще вземат от страна на Нидерландия.

Вече е задвижен този въпрос, надяваме се и правим всичко възможно до 10 септември, максимум до 15 септември, тази делегация да дойде тук на място, да извършват проверките, които искат, да си зададат въпросите на съответните експерти и тук, на място, той, получавайки нашите аргументи, да внесе именно тези аргументи в правителството, което евентуално да промени тяхната позиция“, съобщава още българският министър на вътрешните работи.

От своя страна премиерът Николай Денков информира за среща с представители и заместник-министри от Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи.

Вчера имахме една среща, в която участваха представители и заместник-министри от Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, в която обсъдихме напредъка до момента и бяха набелязани и следващи стъпки, казва той, цитиран в стенограмата.

Министър-председателят отправя препоръка към всички отговорни институции да се подготвят максимално добре за предстоящото посещение, отбелязвайки, че в него може да се включат експерти от Нидерландия и Австрия, под организацията на Европейската комисия, става известно още от текста на стенограмата.

Още от Built.bg:  Илон Мъск е подал молба за разрешение на дейност на компанията „Старлинк“ в Турция

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам