Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

COP28: “Главболгарстрой” със строителни разработки и устойчиви решения по време на световния форум

По време на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата COP28, най-голямата строителна компания в България – „Главболгарстрой“, представи част от международните си иновативни и устойчиви проекти, които развива в сектор „Строителство“.

След официалното откриване на българския павилион, председателят на Надзорния съвет на “Главболгарстрой Холдинг”, инж. Камен Пешов презентира амбициозните строителните решения, които компанията разработва в партньорство с водещи западноевропейски университети, глобални производители на технологично оборудване, европейски секторни асоциации, публични власти и др.

Илия Лингорски, асистент в катедра “Икономика” на СУ и модератор на панелната дискусия; Пламена Ненкова, зам.-изпълнителен директор на „Главболгарстрой Холдинг“ с ресор „Международни отношения и бизнес развитие“; инж. Камен Пешов, председател на Надзорния съвет на ,,Главболгарстрой Холдинг“

Проектите са в три основни направления – кръгова икономика в строителството, енергийна ефективност и производство и потребление на зелена енергия. 

В панелната дискусия на тема “Благоприятни за климата научни решения – технологии и иновации: Изкуствен интелект, сателитна технология, данни, чиста енергия, въглеродно неутрални индустрии”, зам.-изпълнителният директор на „Главболгарстрой“ с ресор „Международни отношения и бизнес развитие“ Пламена Ненкова, даде подробности по трите научни разработки.

Според нея ангажиментът към постигането на климатичните цели трябва да е приоритет за всички големи бизнеси.

„Ние се радваме и дълбоко оценяваме партньорството си с академичните среди при разработването, тестването и ефективното внедряване на иновативни технологии и решения, които значително оптимизират производствените процеси и намаляват влиянието им по отношение на околната среда. Именно строителството е един от секторите на икономиката с най-голям потенциал за постигане на ефективни резултати и изпълнение в кратък срок на реални проекти, допринасящи за „кръговия“ преход.“

Пред гостите на събитието бяха представени основните принципи и цели, заложени в проектите за рециклиране на строителни материали – MOBBICON-PRO, NRG-STORAGE и пилотната водородна инсталация, която следва да бъде изградена и да заработи на територията на подземното газохранилище „Чирен“. 

Концепцията „MOBICCON-PRO” e финансирана по най-голямата научно-изследователска програма на ЕС „Хоризонт Европа“, като проектът се разработва от 10 партньора от различни точки на Европа и цели изграждането на мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали. 

 „NRG-STORAGE”, в който “Главболгарстрой” отново има водеща роля, включва разработката на иновативен и изключително лек изолационен материал, който да промени представите за изолация на нежилищни сгради.

Още от Built.bg:  Унгария свали ветото си върху нови санкции срещу Русия

 “NRG-пяна“ – та  дава заявка да постигне 25% по-добър изолационен капацитет, 10% по-висок капацитет за съхранение на енергия и 10% по-висока водонепропускливост и херметичност и с това да наложи ново възприятие за изолационните материали. 

Последно представеният от българския строителен лидер проект е този за производство и използване на зелен водород за технологичните нужди в подземно газохранилище „Чирен“.

През септември т.г. във Вашингтон „Главболгарстрой“, американските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar), Honeywell и българският газов оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД подписаха меморандум за разбирателство по международния проект, който да демонстрира синергията между възобновяемата електроенергия, водорода и природния газ, и така поставиха начало на неговата реализация.

Пилотната инсталация в Чирен цели ефективно намаляване на емисиите на парниковите газове в единственото газово хранилище в страната. 

Екипът на “Главболгарстрой” пред българския павилион

В дискусията, посветена на благоприятните за климата научни решения, участие взеха още представителите на институциите, бизнеса и науката. Световният форум ще продължи до 12 декември, с участието делегати от 200 страни и с очаквано посещение от над 70 000 души.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам