Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Да възстановиш “Нотр Дам”. Предизвикателствата пред строителите

Снимка: AP

Пет години след пожара, който опустоши парижката катедрала “Нотр Дам”, основните предизвикателства, свързани с възстановяването на сградата, са преодолени, предаде АФП, като цитира Филип Жост, ръководител на строителната площадка.

Около 250 фирми и стотици занаятчии, архитекти и специалисти работят по изключителна част на проекта, за да може шедьовърът на готическото изкуство да бъде открит отново на 8 декември, както засега е планирано.

Жост оглавява възстановителните дейности, след като миналото лято почина предшественикът му на поста генерал Жан-Луи Жоржелен, припомня АФП.

На 15 април 2019 г. огромен пожар опустоши катедралата – символ на християнството, обект в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, с по 12 милиона посетители всяка година. Пожарът доведе до срутването на шпила, както и до опостушаване на част от покрива.

“Всички преживяхме шока след пожара…горящите останки от сводовете, отломките по пода…”, спомня си Филип Жост, който в началото е дясна ръка на генерал Жоржелен.

Първоначално се налага да се отстранят тонове отломки. Работата обаче е прекъсната за няколко седмици заради пандемията от КОВИД-19, отбелязва АФП.

Мерките за безопасност продължават с укрепване на подпорите, поддържащи сводовете, застрашени от срутване, както и обезвреждането на 450 тона олово, частично изпарило се в атмосферата.

Този “основен етап” след огъня и при строги мерки за сигурност е завършен през лятото на 2021 г., като разходите за него възлизат на 150 млн. евро.

Възстановителните дейности започват през есента на 2021 г. в катедралата (където е монтирано вътрешно и външно скеле) и много работилници (дърводелски, стъкларски, каменоделски и др.).

Сред техническите предизвикателства Жост посочва рамките на наоса, хора и шпила, които са възстановени по идентичен начин от масивен дъб. Използвани са повече от хиляда двестагодишни дървета, специално подбрани от френските гори.

Още от Built.bg:  Денят на българската просвета и култура: „Книжовното богатство на София“

Филип Жост посочва сред “най-великите моменти” април 2023 г., когато каменоделците приключиха голямата арка на наоса и “тя се появи отново за всички” през февруари същата година.

В световен мащаб са събрани дарения на стойност 846 милиона евро, от които около 150 милиона ще бъдат използвани за възстановяване на външните части на катедралата, които преди пожара са били силно разрушени и увредени .

Отвътре “Нотр Дам” възвърна непознат досега блясък: почистването на стените и сводовете е почти завършено, отбелязва АФП.

Така вече са видими цветът на камъка от Ил дьо Франс и изрисуваните декори, които са били погребани под пластове мръсотия. Все още се полагат черно-белите карирани подове, както и изцяло преработената инсталация на техническото и електрическото оборудване и противопожарната система, казва Жост пред АФП.

Епархията решава да обнови централната част на катедралата и да я оборудва с нови мебели от кафяв бронз, както и с 1500 стола от масивен дъб, които ще бъдат монтирани през есента.

Витражите са почистени. Шест съвременни витража трябва да бъдат добавени в някои от параклисите, но не по-рано от 2026 г., както иска френският президент.

Големият орган (най-големият във Франция) е покрит с оловен прах след пожара. След почистването неговите 8000 тръби са сглобени отново една по една. Възстановяването на “гласа” на “Нотр Дам” отнема шест месеца.

До лятото трябва да приключат покривите на нефа, хора и хоровата част, реставрацията на подовете, както и работата по вътрешното художествено обзавеждане.

От есента преддверието и подходите ще бъдат разчистени и преустроени в сътрудничество с властите в Париж, които отговарят за преструктурирането на околния район. Той трябва да бъде озеленен до 2028 г., отбеляза АФП.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам