Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Даниел Панов: “В бюджета за 2022 година е нужен ресурс за общините”

В държавния бюджет за 2022 година е нужен ресурс за общините, за да могат те да стартират проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ Даниел Панов по време на дискусия, организирана от вестник “24 часа”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Местните бюджети не позволяват буферни средства за проектиране и подготовка на процедурите за публични търгове. По разчети на НСОРБ подготвителният период за ефективно изпълнение на инвестициите ще трае не по-малко от 1 година. На практика преди края на 2022 г. достъпът до средства по възстановителния план за общините не е реалистичен, е посочил Панов.

През последните 18 месеца НСОРБ активно работи с три правителства, за да мотивира необходимостта от предвидените инвестиции в публична инфраструктура чрез повече от 20 проекта, заложени в стратегическия документ, е отбелязал той.

Кметът на Велико Търново е обяснил, че са подобрени параметрите на някои от проектите, но за други – като инвестициите във ВиК инфраструктура, общините не са успели да надделеят с аргументи.

Засега най-сериозно безпокойство буди липсата на активност в отговорните министерства по отношение на подготовката на конкретни критерии и механизми, по които ще бъдат реализирани проектите в Плана за възстановяване.

Обществено напрежение ще породи и начинът за финансиране на мерките за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, е казал той.
Според него, дискутираните варианти предвиждат 20 процента самоучастие на собствениците на жилища по програмата за устойчиво енергийно обновяване на сградния фонд.

Реализираната досега национална програма получава висока оценка от гражданите и заради постигнатия финансов ефект, и заради безвъзмездното финансиране на инвестициите. Общините виждат възможност санирането да продължи с одобрените вече от Българската банка за развитие заявления.
Достъп до средствата за енергийна ефективност трябва да имат и собствениците на еднофамилни сгради – паметници на културата от местно значение.

Още от Built.bg:  Как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството

Ремонтът и поддръжката на културните ценности са непосилно скъпи и много от притежателите на подобни сгради ги изоставят, което е сериозен проблем за централните зони на редица градове с история, е казал още Даниел Панов.
Уебинарът “План “Възстановяване” – къде сме ние” е част от проекта “ТРЕНД Европа” с подкрепата на Европейския парламент.

В дискусията са участвали още евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова, служебният министър на икономиката Даниела Везиева, председателят на Асоциацията на индустриалният капитал в България Васил Велев, икономистът от института за пазарна икономика Лъчезар Богданов и др.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам