Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Дания съобщи за изтичане на газ в Балтийско море, близо до “Северен поток-2”

Датските власти, отговарящи за морския трафик, съобщиха за изтичане на газ в Балтийско море, в близост до маршрута на газопровода “Северен поток-2”, предаде Франс прес.

Изтичането на газ, установено югоизточно от датския остров Борнхолм, “е опасно за морския трафик” и “навигацията е забранена в радиус от пет морски мили (около 9 км – бел. р.) около докладваната позиция”, заяви датският орган, отговарящ за корабоплаването.

По-рано през деня стана известно, че германските власти се опитват да установят какво е причинило внезапен спад на налягането в нефункциониращия газопровод “Северен поток-2”, информира Ройтерс. Говорител на компанията оператор на съоръжението е съобщил пред агенцията, че причина може да е пукнатина по тресето.

Операторът на “Северен поток-2” съобщи, че през нощта налягането в подводния тръбопровод е спаднало от 300 на 7 бара.

“В момента поддържаме контакт със съответните власти, за да изясним ситуацията. Все още нямаме яснота относно причините и точните факти”, пише в изявление на германското икономическо министерство.

Германия е информирала датските власти за инцидента, като се опитва да установи дали спадът на налягането е възникнал в германски води. Правителството координира реакцията си с енергийния регулатор, полицията и местните власти, се добавя в изявлението.

Базираният в Швейцария оператор на “Северен поток-2”, който е в процедура по несъстоятелност, обяви, че е информирал всички съответни органи и че изтичането, ако това е причината, не може да е на точката, в която газопроводът достига германска територия – в Лубмин, Северна Германия.

“Ако беше в Лубмин, щяхте да го чуете”, каза говорител на компанията.

Руският газопвород “Северен поток-2” трябваше да удвои обема на газ, изнасян към Германия. Той бе завършен и запълнен с 300 милиона кубични метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц спря проекта малко преди Русия да нахлуе в Украйна.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам