Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Датският архитект: Пешеходна връзка между части II и III на Южния парк ще облагороди района

Една връзка между двете части в Южния парк би облагородила района, каза датският архитект Йеспер Дал в Софийската градска художествена галерия (СГХФ) на поредното събитие, организирано от Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столичната община със съдействието на Посолството на Кралство Дания в България, под мотото „Разговори за града“. Той е част от журито в конкурса за концепция за пешеходно преминаване между Южен парк част II и III.

„Вчера видях за първи път част от района и че до нея няма достъп. Една връзка там ще подобри зоната. Има много възможности за облагородяване там. Има една рекичка там и на повечето места тя не се вижда и няма достъп до нея. Мисля, че това може да се  оправи. Сега като разглеждаме различните предложения, очевидно е, че това може да стане и по хубавия, и по лошия начин“, заяви архитектът Йеспер Дал.

Днес в 10:00 часа в сградата на Направлeние „Архитектура и градоустройство“ ще бъдат обявени резултатите от конкурса.

Снимка: Елена Несторова

Конкурсът е проведен с авторитетно жури с международно участие от Дания, Турция и Сърбия, както и представители от Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Съюза на архитектите и Университета за архитектура, строителство и геодезия.

„Тази година Копенхаген беше класиран за пети път за най-добър град за живеене. Една от причините е, че в града на първо място са пешеходците и велосипедистите“, каза посланикът на Дания Н.Пр. Йес Брогорд Нилсен. Този конкурс за велосипедна пътека в Южния парк в София е пример за същата визия както в Копенхаген, където приоритет са хората. Ние имаме национална политика в Дания, която поставя хората в центъра, добави той.

Още от Built.bg:  В МРРБ не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел "Железница"

Имате красив град. За първи път идвам в София. Участвам в малка част в този проект, каза архитект Йеспер Дал пред събралата се аудитория в СГХГ. Архитектът обстойно разказа за градската среда и градоустройство на Копенхаген, където е оглавявал Направлението за градоустройство в общината там. Той наблегна върху много силната велосипедна култура на датската столица. „Това е елемент на всички стратегии в Дания. Стратегията за развитие на градската мобилност в Копенхаген се спазва вече близо 70 години. Градоустройството днес има нужда от повече велосипедни алеи, тъй като много хора ходят на работа с колело. Според стратегията се запазват зелените зони в града“, посочи той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам