Бюлетин

“Дейли Телеграф”: Байдън издига Урсула фон дер Лайен за генерален секретар на НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън смята ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за най-добрия кандидат за ръководител на НАТО през следващата година,  съобщи британският вестник “Дейли Телеграф”, позовавайки се на неназовани източници в алианса.

Според един от тях американският президент се опитва да убеди германския политик да поеме поста на ръководител на НАТО заради опасенията, че през следващите 12 месеца няма да бъде намерен достоен заместник на настоящия генерален секретар на блока Йенс Столтенберг.

Снимка: AP

“Догодина ще имаме проблем, защото става ясно, че ситуацията няма да стане по-добра от тази година”, добави друг източник. Друг събеседник на вестника заяви, че през последните години между Байдън и Фон дер Лайен се е създала “силна връзка”, която е засилила трансатлантическите взаимодействия по въпросите на Китай, Украйна и климата. Както е отбелязано в статията, ръководителят на ЕК сега “разчита на Вашингтон за разузнавателна информация”, което означава изоставяне на предишния подход, при който информацията от европейските разузнавателни агенции се считаше за основна.

Според “Дейли Телеграф” фактът, че Фон дер Лайен владее свободно френски език, може да ѝ осигури подкрепата на френския президент Еманюел Макрон. В същото време срещу ръководителя на ЕК може да играе лошото управление на германското министерство на отбраната, което тя ръководеше от 2013 до 2019 г.

Фон дер Лайен по-рано заяви, че за нея би било чест да бъде избрана за генерален секретар на НАТО, но неин говорител отбеляза, че тя няма да може да заеме този пост “сега или в бъдеще”. Вестникът твърди, че в частни разговори с Байдън Фон дер Лайен е уверила американския президент, че няма да може да заеме поста поне до следващата година, когато са насрочени европейските избори.

Още от Built.bg:  Площад "Александър Невски" в София става пешеходна зона

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам