Бюлетин

Деница Златева: “Булгаргаз” ще обяви днес търгове за доставка на втечнен природен газ

“Булгаргаз” ще обяви днес търгове за доставка на втечнен природен газ. Това каза изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на брифинг в сградата на Министерството на енергетиката.

Тя увери, че търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура. Целта е максимално широк кръг компании да участват и да предложат в конкурентна среда своите ценови оферти, за да се постигнат най-добрите ценови равнища. “Тези търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната, устойчивост и сигурност на доставките”, изтъкна Златева.

Към настоящия момент “Булгаргаз” разполага вече с капацитет от 10 млн. и 600 хил. мегаватчаса на строящия се терминал в Александруполис с втечнен природен газ за период от 10 години, посочи Златева. Освен това се водят интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за периода ноември и декември, допълни тя. “Булгаргаз” планира да участва и в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в Ревитуса, Гърция, който ще се проведе през октомври. Паралелно с това се провеждат и разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция.

Днес ще бъдат обявени търгове за доставка на втечнен природен газ за месеците ноември и декември 2022 г. Ще бъде обявен и годишен търг за доставка на втечнен природен газ за цялата 2023 г. и се започва процедурата с обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 г. – 2034 г., с което се изпълнява решението на Министерски съвет от миналата седмица, добави изпълнителният директор на “Булгаргаз”.

Още от Built.bg:  Никола Стоянов: Подготвя се схема за компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ
Изпълнителният директор на Булгаргаз Деница Златева. Снимка: БТА

Деница Златева уточни, че чрез обявените търгове ще се търси втечнен природен газ за ноември – 1 млн. и 500 хил. мегаватчаса. Очаква се през първата седмица на октомври да приключи този търг и да бъде избран доставчик или доставчиците, тъй като има възможност да се доставят и по-малки количества от обявените за месеца. За декември се търсят 2 млн. мегаватчаса втечнен природен газ. Годишният търг за 2023 г. е в размер на 16 млн. мегаватчаса. Търгът за дългосрочните доставки съвпада с годишния резервиран капацитет на терминала в Александруполис – по 10 млн. и 600 хил. мегаватчаса. Годишното количество за 2023 г. и количествата по дългосрочния търг са разпределени в зависимост от месечното потребление в летни и зимни месеци.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, а в идеалния вариант – до края на 2023 г. Заради това се организират тези търгове. Дългосрочните търгове се започват, за да се “даде добър старт” на следващото правителство. Освен това “Булгаргаз” не зависи от смяната на правителствата и това е част от дългосрочната стратегия на дружеството за диверсификация.

Посочените от изпълнителния директор на “Булгаргаз” търгове са за доставка само на втечнен природен газ. Предстои да бъдат обявени и търгове за доставка и на тръбен газ, отговори на журналистически въпрос служебният енергиен министър. Освен това се преговаря и с Азербайджан за увеличаване на количествата газ поне за отоплителния сезон – за още 200-300 млн. куб. метра газ. Има индикации, че азерската компания е склонна да обсъди това предложение. “Реално, ако всички преговори завършат успешно, ние ще осигурим двойно повече газ от този, който ни е необходим и “Булгаргаз” тогава ще може да стане един европейски или поне регионален доставчик”, коментира още Росен Христов.

Още от Built.bg:  Гълъб Донев: В момента нямаме разговор с "Газпром експорт"
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам