Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Деница Златева: “Булгаргаз” ще участва на годишния търг през октомври за слотове за 2023 г.

“Булгаргаз” ще участва на годишния търг през октомври за слотове за 2023 г. Това каза в предаването “Денят започва” на БНТ изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева.

За 2024 г. ще бъде взето решение от Министерския съвет да увеличим капацитета на строящия се терминал в Александруполис от 500 на 1 млрд. куб. метра, което ще ни даде възможност да имаме осигурени минимум 10 танкера втечнен природен газ, обясни Златева. Тя добави, че се подготвят търгове за втечнен природен газ и за тръбен газ на хъб “Балкан”. Цената, която постигаме чрез такива аукциони е много атрактивна, коментира Златева.

Тя заяви, че “Топлофикация София” има над 339 милиона лева задължения към “Булгаргаз”. През отоплителния сезон нямаме финансови средства, за да компенсираме неплатените задължения на топлофикационните дружества, каза Златева. По думите й до 20 септември “Булгаргаз” трябва да плати 1 000 360 000 лева към трима доставчици за август и септември, както и авансово за танкера с втечнен газ за октомври. Тя посочи, че дружеството може да поиска нов заем от държавата.

Деница Златева каза още, че България продължава да подава всеки ден заявки към “Газпром” за количества газ. На този етап нямам информация дали има развитие по преговорите с руския доставчик, допълни тя.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Даниил Видински е новият български патриарх

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам