Бюлетин

Денков: Договорът с „Боташ“ крие сериозни рискове, защото e свързан със сериозни финансови ангажименти

Договорът с турската компания „Боташ“ крие доста сериозни рискове, защото е дългосрочен – 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук.

Енергийният и газов пазар се развиват много бързо, след няколко години ситуацията в Европа може да бъде съвсем различна. Очакват се много сериозни промени в съхранението, производството и използването на енергията и заради това подобни дългосрочни договори крият огромни рискове, коментира Денков.

По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна. Опитваме се да минимизираме рисковете и да използваме максимално добре възможностите на договора, защото той вече е подписан.

Министър-председателят каза, че не се притеснява от заявката на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, който заяви, че ще заведе дело срещу Денков.

Под прикритието на търговската тайна се оказва, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция, коментира миналата седмица Денков. Министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България по този договор, съобщи тогава министър-председателят.

Николай Денков, снимка: БТА

Крайно време е да разберем, че страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромна степен са неоснователни, каза също министър-председателят. Премиерът съобщи, че комуникационна кампания за еврото ще стартира септември – октомври.

Според него преминаването от лев в евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото. Трябва да внимаваме за инфлацията, трябва комуникационна кампания, цените трябва да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лева, обясни Денков.

Още от Built.bg:  Денков: Съкращаването на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на цената на горивата

За приемането на България в Шенген и несъгласието от страна на Австрия и Нидерландия Николай Денков посочи, че проблемът в Австрия е големият брой мигранти. 108 000 души са се записали, търсейки статут за бежанци в Австрия, и това за тях е голям проблем. Една част от тях са от България, обясни премиерът. Усилията са насочени към намаляване на мигрантите, които навлизат на наша територия, хващането им у нас, работа с европейските структури. Един от новите акценти са опитите да бъдат блокирани организаторите, каза още той. В Нидерландия проблемът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, борбата с корупцията, посочи Денков и добави, че законите, приети от Народното събрание, са усилия в тази посока.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам