Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Денков пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят Николай Денков пред New York Times. Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Войната в Украйна не е само за т.нар. сиви зони между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. “И Европа вече е напълно наясно с това”, казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

Според българския премиер европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана. Третата поука, според него, е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели. “Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години,” коментира министър-председателят. “И това наистина е спешно”, допълва Денков.

В статията на New York Times са цитирани и мненията на германския военен министър Борис Писториус, министър-председателката на Естония Кая Калас и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, информират от пресслужбата на кабинета.

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Ремонтът на Дунав мост при Русе започва през юли и ще продължи 2 години

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам