Бюлетин

Денков: Съкращаването на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на цената на горивата

Снимка: AP

Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на “Лукойл” и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата. Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъжда предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

Премиерът представи пред медиите доклада, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание по отношение на сроковете за премахване на дерогацията. Денков каза, че в доклада е записано, че “в случай че Народното събрание реши да разгледа и приеме законопроекта № 4935401114 от 10 ноември 2023 г. при наличната информация, минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 г. не повече от 50% вносен неруски нефт; след 31 януари 2024 г. – не повече от вносен 25% руски нефт; от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт”.

Министър-председателят акад. Николай Денков свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието беше оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Доклади по темата ще представят компетентните органи – Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

Още от Built.bg:  Европейската прокуратура е извършила в Бойчиновци обиски по разследване за злоупотреба с европейски средства

Отмяната на дерогацията преди 1 март догодина крие рискове, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след края на днешното заседание.

Кирил Петков

Всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове, каза още Кирил Петков.

„Това не е на база на нашето мнение, а на база на изслушване на всички служби и министерства. Независимо от политическата реторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на българските граждани. Това е нашият единствен приоритет в случая. Едновременно с това сме за най-бързото прекратяване на паричните потоци към Путин и неговото правителство, но това не трябва да стане за сметка на необосновани рискове за българските граждани“, посочи Кирил Петков.

Попитан защо представителите на ГЕРБ-СДС, както и на ДПС, които подкрепят вече направеното предложение дерогацията да отпадне в тридневен срок, са си тръгнали преди края на заседанието, Петков отговори: „За мен беше важно да остана до края на срещата, за да чуя всичките експертни мнения, преди да имам крайно мнение за нашето политическо поведение в парламента. Според мен всеки един народен представител е длъжен да се запознае с цялата обективна информация преди да вземе това решение. Тръгвайки си по-рано, до голяма степен изпуснаха и голяма част от информацията, която беше докладвана“.

По думите му Агенция „Митници“ продължава да си върши работата по контрол на износа на горива.

Петков посочи, че датата 1 март догодина е била потвърдена като най-ранната възможна за отпадане на дерогацията и от страна на специалния представител на държавата в „Лукойл“, а аргументът за това отново са технологичните рискове.

Още от Built.bg:  Радев: Предприети са всички действия за актуализиране плана за реализация на нови ядрени мощности в АЕЦ-Козлодуй

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам