Бюлетин

Депутати и браншови организации са единни в необходимостта от спешни промени в ЗУТ

Членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и представителите на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството се обединиха около необходимостта да бъдат направени спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Представители на бранша заявиха, че очакват най-неотложните промени да се случат до юни – юли. Днес представители на Координационния съвет запознаха членовете на комисията с предложенията си за нормативни промени.

Целта е улесняване на инвестиционния процес, намаляване на административната тежест и на корупционните практики. Участниците в днешното заседание на комисията бяха единни и за това, че има нужда от нов Закон за устройството на територията. Беше изтъкнато, че браншовите организации са готови с проект на Кодекс, който обединява темите на основните законови норми в сектора. Браншовите организации приветстваха инициатива на председателя на комисията Настимир Ананиев за създаване на работни групи по предстоящите нормативни промени с участието и на техни представители.

Настимир Ананиев, снимка: БТА

Валентин Николов, изпълнителен директор на Камара на строителите в България, беше категоричен, че ЗУТ вече е изживял времето си и въпросът за радикалната му промяна е назрял. Той допълни, че изграждането на такъв закон не е проста работа и изрази надежда сега това да стане по-бързо, тъй като предишният път това е отнело 4 години.

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, повтори, че браншът създава повече от 9 на сто от националния БВП и изтъкна, не е рационално да работи с подобна неработеща нормативна база, целта е тя да стане ясна и достъпна.

Още от Built.bg:  НАСП: Промените в ЗУТ снемат административната тежест, но оставят поле за свободно тълкуване

Председателят на Камарата на инженерите по геодезия Златан Златанов, също изтъкна нуждата от нов ЗУТ, като каза, че докато това се случи, е необходимо да се направят промени в сегашния закон. По думите му е необходимо да се намери нормативен вариант за “изчистване” на различията между действащата кадастрална карта и предходните регулационни кадастрални планове, което би намалило административната тежест и би решило проблемите на собствениците на земи.

Главният секретар на Съюза на архитектите в България Ваня Фурнаджиева постави въпроса за отговорността в строителството, като заяви, че всеки участник в процеса трябва да носи своята отговорност. Председателят на комисията Настимир Ананиев увери представителите на бранша, че по всички законопроекти ще има обществено обсъждане, което ще се провежда и в комисията, като ги покани да внесат предложенията си за нормативни промени.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам