Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Депутати и браншови организации са единни в необходимостта от спешни промени в ЗУТ

Членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и представителите на Координационния съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството се обединиха около необходимостта да бъдат направени спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Представители на бранша заявиха, че очакват най-неотложните промени да се случат до юни – юли. Днес представители на Координационния съвет запознаха членовете на комисията с предложенията си за нормативни промени.

Целта е улесняване на инвестиционния процес, намаляване на административната тежест и на корупционните практики. Участниците в днешното заседание на комисията бяха единни и за това, че има нужда от нов Закон за устройството на територията. Беше изтъкнато, че браншовите организации са готови с проект на Кодекс, който обединява темите на основните законови норми в сектора. Браншовите организации приветстваха инициатива на председателя на комисията Настимир Ананиев за създаване на работни групи по предстоящите нормативни промени с участието и на техни представители.

Настимир Ананиев, снимка: БТА

Валентин Николов, изпълнителен директор на Камара на строителите в България, беше категоричен, че ЗУТ вече е изживял времето си и въпросът за радикалната му промяна е назрял. Той допълни, че изграждането на такъв закон не е проста работа и изрази надежда сега това да стане по-бързо, тъй като предишният път това е отнело 4 години.

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, повтори, че браншът създава повече от 9 на сто от националния БВП и изтъкна, не е рационално да работи с подобна неработеща нормативна база, целта е тя да стане ясна и достъпна.

Председателят на Камарата на инженерите по геодезия Златан Златанов, също изтъкна нуждата от нов ЗУТ, като каза, че докато това се случи, е необходимо да се направят промени в сегашния закон. По думите му е необходимо да се намери нормативен вариант за “изчистване” на различията между действащата кадастрална карта и предходните регулационни кадастрални планове, което би намалило административната тежест и би решило проблемите на собствениците на земи.

Още от Built.bg:  Инфлацията в България спада, но продължава да спъва страната за еврозоната

Главният секретар на Съюза на архитектите в България Ваня Фурнаджиева постави въпроса за отговорността в строителството, като заяви, че всеки участник в процеса трябва да носи своята отговорност. Председателят на комисията Настимир Ананиев увери представителите на бранша, че по всички законопроекти ще има обществено обсъждане, което ще се провежда и в комисията, като ги покани да внесат предложенията си за нормативни промени.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам