Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Депутатите от 49-я парламент ще се закълнат днес да спазват Конституцията и законите на страната

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“. Това е клетвата, която новоизбраните депутати в 49-ото Народно събрание ще положат днес на тържественото заседание, с което ще бъде открит новият парламент.

В понеделник президентът Румен Радев свика с указ първото заседание на Народното събрание за 12 април.

Както БТА вече информира, позовавайки се на Централната избирателна комисия, в състава му са 58 жени и 182 мъже, толкова, колкото и в 48-то Народно събрание (НС). Средната възраст на народните представители в новия парламент е 46 години.

Доайен отново е Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС), който по Конституция трябва да удари звънеца за началото и да води първото заседание до избор на постоянен председател. Най-младият депутат е отново от ГЕРБ-СДС – Георги Кръстев, роден през 1999 г.

Вежди Рашидов начело на 48-а парламент, снимка: БТА

При влизането си в сградата с надпис „Съединението прави силата“ депутатите ще получат папка с Конституцията, клетвения лист и информация за администрацията на НС. След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция отделните парламентарни групи ще заявят в декларации приоритетите и намеренията си. След това трябва да бъде избрано и ръководство на парламента. В 48-ото НС „препъникамъкът“ беше постът на председател. Първото заседание продължи три дни със спиране на часовника, като накрая консенсусно Вежди Рашидов получи необходимите гласове, за да заеме председателското място.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Още от Built.bg:  Джанет Йелън поиска замразените руски активи трябва да се "отключат" в помощ на Украйна

Политическите сили в 49-ия парламент вече разпределиха местата си в пленарната зала и стаите, в които ще бъдат групите.

Снимка: БТА

Погледнато от парламентарната трибуна „Има такъв народ“ ще бъдат крайно вдясно, до тях ще са ГЕРБ-СДС. Централния блок ще си делят депутатите от „Възраждане“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, до тях ще бъдат ДПС и крайно вляво – „БСП за България“. Всички групи ще имат места на първия ред.

Стаите също са договорени.

Най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС, с 69 депутати, ще запази досегашните си стаи.

Втората – ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е с 64 народни представители. Те остават в досегашната стая на ПП, а ДБ ще се премести в съседната, в която в 48-я парламент беше „Български възход“. „Възраждане“ – с 37 членове, ще се разшири, като влиза и в предишната стая на ДБ. ДПС и „БСП за България“ – съответно с 36 и 23 депутати, остават на същото място.

Най-малката парламентарна група – на „Има такъв народ (11 души), ще бъде в бившия кабинет на Никола Минчев, зам.-председател на 48-то НС.

Според справка на интернет страницата на НС броят на депутатите в българския парламент варира през годините. Така например те са били 231 в Учредителното и в първото Велико народно събрание, 47 – в третото Обикновено народно събрание. С приемането на Конституцията на Народна република България през 1971 г. е фиксирано, че Народното събрание се състои от 400 народни представители, които се избират в райони с равен брой жители. След демократичните промени в страната, в най-новия основен закон от 1991 г. броят на народните избраници е редуциран на 240.

Още от Built.bg:  Тръмп: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам