Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Депутатите продължат заседанието си с избор на председател на 49-ото Народно събрание

Депутатите ще подновят заседанието си днес от 10:00 часа и ще направят нов опит да изберат председател на 49-ото Народно събрание (НС).

Преди великденските празници, на 12 април, новоизбраният парламент се събра на първо заседание, но тогава народните представители не успяха да си изберат председател. При първата процедура никой от кандидатите – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“, не получи необходимия брой гласове, за да застане на поста. Затова първото заседание беше прекъснато и на следващия ден подновено, но само за минути. Така изборът на председател на НС остана за след Великден.

След няколкодневни разговори, първите две политически сили се разбраха за обща законодателна програма на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. Ако законодателният орган работи повече от три месеца, ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) са се договорили изборът на председател на НС и на правната комисия да е на ротационен принцип между двете най-големи политически сили.

Снимка: БТА

Вече имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-ото НС, съобщи вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в съвместно изявление с ПП-ДБ. Втората тема е за избор на председател на Народното събрание, обединихме се заедно, че това ще бъде Росен Желязков, посочи тя. Изборът на председател на Комисията по правни въпроси е на ПП-ДБ и очакваме тяхната номинация, допълни Атанасова.

Николай Денков (ПП-ДБ) коментира, че очакват днес да има избран председател на НС, така че то да може да започне работа. Той добави, че уточненият списък със законопроекти ще бъде предложен като програма на тази сесия на парламента. Ако НС заработи успешно, след три месеца ще има възможност за ротация на председателя на парламента, така че заедно с председателя на Комисията по правни въпроси да може да работят в синхрон и да се приемат най-важните законопроекти, допълни той.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен остава начело на Европейската комисия

Приоритетните законопроекти в изработената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ програма на НС са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната и правосъдната реформа.

След избора на председател на Народното събрание предстои конституирането на парламентарни комисии.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам