Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Депутатите създадоха временна комисия за казуса с Пловдивския панаир

Депутатите създадоха временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам. Народните представители взеха единодушно решението със 184 гласа.

Вносители на проекторешението са Йордан Иванов (“Демократична България”) и група народни представители. Комисията ще се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец и трябва да изготви доклад за резултатите от работата си.

Сред фактите, които трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49.63 % от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружество “Пълдин Туринвест” АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

В мотивите се посочва, че началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г. Днес панаирният комплекс е най-големият в Югоизточна Европа и е разположен на 352 000 кв. м. площ, а общите изложбени площи са 137 831 кв. м., от които половината са покрити. Комплексът разполага с 19 многофункционални екзпозиционни палати и модерен конгресен център  с 13 зали за семинари и конференции. В мотивите се посочва още, че почетният руски консул и руски гражданин Георги Гергов от години прави опити да получи пълния контрол върху Международния панаир Пловдив. Той контролира 50.36 % от панаира, но за да взима решения сам са му нужни над 2/3 от капитала на дружеството.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове
Панаир в Пловдив, снимка: БТА

За председател на временната комисия бе избран Румен Йончев от “Български възход”. Неговата кандидатура бе гласувана с 87 гласа “за”, 31 “против” и 42 “въздържал се”. Неговият колега Александър Николов бе избран за член на комисията. От “Демократична България” номинираха за председател вносителят на проекта за създаване на временна комисия Йордан Иванов, но неговата кандидатура бе отхвърлена от пленарната зала.

За членове на комисията от ГЕРБ-СДС бяха избрани Бранимир Балачев и Радомир Чолаков, от “Продължаваме Промяната” – Никола Минчев и Христо Даскалов, от ДПС – Рамадан Аталай и Танер Али, от “Възраждане” – Росен Стоянов и Ангел Георгиев, от “БСП за България” – Румен Гечев и Иван Петков.

Междувременно вчера Пловдивският окръжен съд спря вписването на увеличението на капитала на дружеството „Пълдин Туринвест” с варненските акции от Международен панаир – Пловдив и изменението на устава му в Търговския регистър. Определението на съда е от вчера, а в мотивите си магистратите посочват Гражданския процесуален кодекс, според който производство, образувано пред Агенцията по вписванията се спира, когато има висящо дело относно правоотношение, което е условие за постановяване на исканото вписване.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам