Бюлетин

Дерогацията да бъде отменена в две стъпки: окончателно ли е това решение

Дерогацията ще бъде отменена в две стъпки – първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съвместно изявление в парламента, след разговори на ГЕРБ-СДС и ДПС с министъра на финансите Асен Василев.

За този преходен период сме се съгласили единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, обясни тя.

Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите в държавния бюджет да бъдат удовлетворени, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Получихме гаранции от “Продължаваме промяната-Демократична България“  (ПП-ДБ) в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната група ще гласува в различно мнозинство с “Възраждане“, БСП и “Има такъв народ”, съобщи Атанасова.

Именно дерогацията, държавният бюджет и демонстрация на евроатлантическо мнозинство са били условията на ГЕРБ-СДС и на ДПС да влязат в сряда в пленарната зала и да има кворум. За тогава е насрочено повторното гласуване на вота на недоверие към кабинета „Денков“, след като днес заседанието се провали заради липсата на кворум.

Относно държавния бюджет партньорите в управлението са намерили възможности всички искания по приходите и разходите да бъдат удовлетворени, разбрали са се за рамката и за съдържанието на капиталовите разходи. Бюджетът ще бъде внесен от министър Василев следващата седмица..

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС уточни, че ГЕРБ поискали заложените приходи да бъдат по-реалистични и в тази връзка те ще бъдат намалени с 2, 4 млрд. лв, колкото е планираната вноска от таксата за пренос на газ. По думите на депутата финансовият министър е приел и искането на ГЕРБ да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти, като в него ще са АМ „Струма“, пътят Плевен-Русе, АМ „Хемус“ и др.

Още от Built.bg:  Денков: Съкращаването на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на цената на горивата

ПГ на ДПС е поставила условие да има приоритетен списък с инвестиции за общините. Тези два списъка, за които настояват от ГЕРБ и от ДПС, ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат подсигурени с финансов ресурс в бюджета. Капиталовата програма става от 12 млрд. лв. на 10 млрд, достатъчна да покрие тези изисквания, съобщи Цонев.

Прецизиран е бил и таванът на поемане на дълг с 1 -1, 2 млрд. лв.

Има една основна промяна – отпадането на вноската от „Газпром“ като не 100 процента сигурна, че ще бъде реализирана в приходната част, в същото време с толкова се намалява и разходната част в частта за капиталовите разходи, обобщи в заключение Асен Василев. И уточни, че капиталовите разходи ще паднат от малко над 12 млрд лв. на малко под 10 млрд. лв.. Останалата част от бюджетната рамка остава непроменена. За приоритетните списъци за общините обясни, че има 1 млрд. лв. фонд и винаги е предлагал парите в него да бъдат разпределяни от парламента – нещо, за което днес са постигнали съгласие. За тази цел общините ще трябва до 11-12 декември да са готови с приоритетните проекти. Списъкът от национални проекти е добре да бъде систематизиран и изложен в бюджета точно за какво се разходват средствата – не само за пътища, но и за закупуване на хеликоптери, нови влакове, посочи финансовият министър.

За мен намереното решение за дерогацията е абсолютно полезно, има достатъчно време за плавен преход, без да се вдигнат цените за българските потребители, коментира още Василев. Имахме откровен разговор с ГЕРБ да не се гласува с мнозинства, извън сегашното, защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие, призна още представителят на ПП-ДБ.

Още от Built.bg:  КАБ: От 2024 г. часовата ставка за предоставяне на архитектурни услуги да бъде увеличена на 125 лв.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам