Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Десет милиона души са напуснали домовете си в Украйна

Снимка: AP

Десет милиона души – над една четвърт от населението на Украйна, са напуснали досега домовете си заради „опустошителната“ война, водена от Русия. Това заяви днес Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, предаде Франс прес.

„Войната в Украйна е толкова опустошителна, че 10 милиона души са избягали – или разселени вътре в страната, или бежанци в чужбина“, заяви Гранди в Туитър.

Онези, които водят войни навсякъде по света, носят отговорност между другото и за страданията, причинени на граждански лица, принудени да бягат от домовете си, добави той.

Снимка: AP

Службата на ООН за бежанците уточни днес, че 3 389 044 украинци са напуснали страната от началото на руската инвазия на 24 февруари, а други 60 352 са на път да се изселят.

Близо 90 на сто от избягалите са жени и деца. Мъжете от 18- до 60-годишна възраст могат да бъдат призовани на военна служба и нямат възможност да заминат.

УНИЦЕФ – Детският фонд на ООН, заяви от своя страна, че сред избягалите в чужбина има над 1,5 милиона деца, и предупреди за „реални и нарастващи“ рискове те да станат обект на търговия с хора и експлоатация.

Снимка: AP

Международната организация по миграцията посочи, че към сряда от Украйна са избягали в съседни страни 162 000 граждани на други държави.

Още милиони хора са напуснали жилищата си, но не и границите на Украйна. Според службите на ООН и свързаните с тях агенции вътрешно разселените лица в Украйна към сряда са били около 6,48 милиона.

Преди конфликта в зоните, контролирани от Киев, живееха 37 милиона души. Другата част от населението се намира в Крим, анексиран от Русия, и в проруските сепаратистки региони от Източна Украйна.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам