Бюлетин

Десислава Билева: Над 50 процента от територията на София е зелена

Над 50% от територията на София е зелена, коментира заместник-кметът по екология на столицата Десислава Билева по време на проверка на дейностите по поддръжка на зелените площи на бул. “Христо и Евлоги Георгиеви”. Зам.-кметът посочи, че функцията на тези пространства е много важна, защото климатичните изменения вече са факт.

Зелената инфраструктура е именно това, което допринася да няма затопляне както в градска среда, така и на асфалтовите настилки и тротоари, каза Билева.

Билева посочи, че още през 2019 г. е направено заснемане на градския топлинен остров заедно със Софийския университет. Чрез това изследване са идентифицирани определени места и са създадени 9 пилотни проекта, чрез които да се намали ефектът на топлинния градски остров, посочи зам.-кметът. Въведохме и иновативните торби, които по метода на капковото напояване осигуряват вода на дърветата, което отново е с цел намаляване на топлинния остров, обясни Билева и допълни, че тези 9 проекта, тази година ще бъдат увеличени с още пет.

Пример за такъв “топлинен остров”, който даде Белева, е при бул. “Царица Йоанна”. Там, където няма растителност, температурата е 38 градуса, а на отсрещния тротоар, където има зелено пространство – 26 градуса, обясни тя. Затова ще направим цялостно озеленяване на бул. “Царица Йоанна”, което ще бъде в посока изхода на София. По този начин, благодарение на тази свързаност, може да се направи и една красива велоалея, допълни Билева.

Снимка: БТА

Предстои ни да облагородим нови зелени пространства на много места в столицата, каза заместник-кметът по екология на София Десислава Билева,

София е не само зелена, но и цветна, което от своя страна изисква много и постоянна поддръжка, каза Билева. Зеленото пространство на бул. “Христо и Евлоги Георгиеви” съчетава в себе си както едногодишни, така и многогодишни растения, обясни зам.-кметът. Тя допълни, че такова пространство има и при Националния дворец на културата.

Още от Built.bg:  След срещата на Байдън със Си Цзинпин - какво следва?

По думите ѝ предстои да бъде направена фигура от цветя, която ще се намира по протежението на бул. “България”. Чрез нея ще се опитаме  да представим най-забележителните градове в България, посочи зам.-кметът. Тя допълни, че предстои да бъде направено и облагородяване на тунела в район “Люлин”, както и на Докторската градина. Ще облагородим и пространства на бул. “Черни връх”, както и на ул. “Московска” между ул.”11-август” и ул. “Дунав”.

Билева припомни, че Столичната община е част от програмата “Околна среда 2021-2027”, от която са предоставени 13 мил. лева във връзка с подобряването на качеството на атмосферния въздух.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам