Бюлетин

Диебедо Франсис Кере – архитектът от Африка, който променя представите за устойчиво строителство

Снимки: kerearchitecture.com

Роденият в Буркина Фасо Диебедо Франсис Кере стана първият африканец, спечелил престижната архитектурна награда “Прицкер” в 43-годишната й история. Той е новатор в областта на устойчивото строителство за необлагодетелстваните, но най-новите му поръчки са големи обществени сгради.

Проектите на Кере са за постоянни и временни сгради в родната му Буркина Фасо и други африкански държави, но и в Европа и САЩ.

Диебедо Франсис Кере е на 56 години. Той става известен още с първата си постройка през 2001 г., след като завършва архитектура със стипендия в Берлин – училище за родното му село, където няма нито течаща вода, нито електричество. То е кирпичено, но с оригинална конструкция за естественото му охлаждане. Само 15 години по-късно е избран да построи сградата на националния парламент.

Кирпичът за училището в селото на Кере не е обикновен, а е подсилен с цимент, за да задържа по-хладния въздух вътре, а конструкцията позволява топлината да излезе през повдигнатия покрив – естествена вентилация за горещина без климатици. Благодарение на оригиналната идея броят на учениците се увеличава шест пъти.

Успехът на първата му сграда му осигурява поръчки за още училища, болници, обществени пространства и в други африкански държави и му носи наградата “Ага Хан” за проекти, насочени към решаване на нуждите на обществото. Той строи в Бенин, Мали, Того, Кения, Мозамбик. Използва умело местните материали, за да адаптира сградите към климата и взима предвид оскъдните средства в районите, където строи.

Получава поръчки и в Европа и САЩ, например павилионът “Серпентина” в Лондон, инсталация в Музея на Червения кръст в Швейцария, или конструкция за американския фестивал “Коачела” в Калифорния. Лауреат е на повече от 10 архитектурни награди.

Още от Built.bg:  "Колиърс": Забавянето на пазара на бизнес имоти в Европа, Близкия изток и Африка продължава

Най-характерно за работата на Кере е използването на светлината, което журито на наградата “Прицкер” нарече неин “поетичен израз”. “Лъчи светлина се филтрират в сградите, дворовете, междинните пространства, преодоляват суровите обедни условия, за да осигурят места за спокойствие или събиране”, се обоснова то.

В друг по-нов проект за кампус на техническо училище в Кения Кере използва материал от местна каменоломна и отново предвижда как да намали до минимум електрическото охлаждане, необходимо за оборудването. В Технологичния институт в Буркина Фасо използва за охлаждане евкалиптово дърво и кирпичени стени.

Проектът на Кере за павилиона “Серпентина” в Лондон е вдъхновен от дърветата по родните му места, а за конструкцията за фестивала “Коачела” – от боабаба, който е с куха вътрешност.

“Цялата работа на Франсис Кере демонстрира силата на местните материали – заяви журито на наградата “Прицкер”, с председател тази година чилийският архитект Алехандро Аравена. – Неговите сгради, предназначени за хората, черпят идеите си от тях – като замисъл, материали, програми, уникални характеристики. Те присъстват непретенциозно, а въздействието им се дължи на елегантността”.

Кере е роден в селото Гандо през 1965 г. Той е най-големият син на местния вожд. Привилегирования му статут още е изписан със знаци на челото му. Кере е единственото дете от селото, изпратено на училище на седем години. След това той печели стипендии, включително за Германия.

За това, че е първият архитект от Африка, спечелил награда “Прицкер”, Кере каза: “Не искам да говоря за расизъм. Това е област, за която трябват много средства. Трябва наистина да си силен и да имаш късмет, защото конкурсите не винаги са за всички. Надявам се младите хора в Африка да научат за мен и да разберат, че това е възможен път и за тях”.

Още от Built.bg:  "Колиърс": Забавянето на пазара на бизнес имоти в Европа, Близкия изток и Африка продължава

Наградата “Прицкер” обикновено е за цялостни постижения. За 56-годишния Кере обаче най-големите му проекти предстоят. Сега работи върху нов институт “Гьоте” в Сенегал, музей в Руанда, сграда към университет в Мюнхен, където преподава. Най-големият му проект досега е сграда за парламента в Бенин, която се строи.

Франсис Кере живее в Берлин от 1985 г. Там е и архитектурното му бюро.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам