Бюлетин

Дипломат от мисията на Русия към ООН подаде оставка заради войната в Украйна

Снимка: Vassil

Опитен руски дипломат от руската мисия към ООН в Женева заяви, че е подал оставката си преди да изпрати изпълнено с критики писмо към свои чуждестранни колеги, в което се обявява срещу “агресивната война, отприщена” от президента Владимир Путин в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Борис Бондарев потвърди, че е подал оставка в писмо, доставено днес сутринта в руската дипломатическа мисия, след като дипломатически представител достави негово изявление на английски език в АП.

“В моята продължила 20 години дипломатическа кариера видях много обрати в нашата външна политика, но никога не съм бил толкова засрамен от страната си, както на 24 февруари тази година”, пише 41-годишният дипломат в изявлението си, визирайки датата на започването на руската инвазия.

Руската мисия все още не е коментирала изявлението на Бондарев.

“Това, което правителството ми прави сега, е нетърпимо”, каза Бондарев.”Като държавен служител аз отчасти нося отговорност за това и аз не искам да продължавам”, добави той.

Бондарев каза, че все още не е получил реакция от руски служители и добави, че няма как да не изпитва притеснения каква ще е тя. Запитан дали някои негови колеги изпитват същото като него той отговори: “Не всички руски дипломати са подстрекатели на война. Те са умерени хора, но трябва да си държат устите затворени”. Той намекна, че неговият случай може да послужи за пример. “Ако започне съдебно преследване по моя случай, тогава други хора, които биха искали да ме последват, няма да го направят”, предположи той.

В изявлението си Бондарев казва, че хората, замислили войната, “искат само едно нещо – да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни, безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и цена с целия руски военноморски флот и да се радват на неограничена власт и пълна безнаказаност”.

Още от Built.bg:  МААЕ иска създаване на зона за сигурност, за да се предотврати ядрен инцидент в АЕЦ "Запорожие"

Той също така се възмущава от растящите “лъжи и непрофесионализъм” в руското външно министерство и в частност от министъра на външните работи Сергей Лавров, който по негови думи за 18 години се е превърнал “от професионалист и образован интелектуалец в личност, която непрестанно излъчва противоречащи си изявления и заплашва света (следователно и Русия) с ядрени оръжия”.

“Днес министерството на външните работи не се занимава с дипломация. То се занимава с подклаждане на война, лъжи и омраза”, добавя Бондарев.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам