Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Директорът на Международната агенция за енергията: Ядрената енергия се завръща

Снимка: AP

Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол смята, че ядрената енергия се завръща, предаде ДПА. Това се случва във Франция, Азия, Северна Америка, Близкия изток и на други места, заяви той пред агенцията преди утрешната министерска среща в Париж.

“След руската инвазия в Украйна много страни осъзнаха важността на ядрената енергия наред с възобновяемите източници на енергия и собственото производство на електроенергия”, подчерта той.

Бирол се изказа критично относно затварянето на ядрените централи в Германия миналата година. “Ако аз бях правителство, разполагащо с тази работеща безупречно технология, не бих я изоставил и търсил опции, които могат да увеличат зависимостта ми от други страни и да доведат до повече вредни емисии, бих се замислил преди това”.

Белгийското правителство е предприело подобна политика преди руската инвазия в Украйна, но след това се отказало, подчерта той.

Бирол отбеляза, че въпросът с радиоактивните отпадъци е сериозно предизвикателство, но се аргументира, че този проблем може да бъде разрешен и не е причина за отказа от тази технология.

Междувременно Брюксел постави в петък началото на европейски промишлен съюз в ядрената енергия, за да ускори разпространението на бъдещите малки модулни реактори (SMT), смятани за обещаваща технология, която може да спомогне за декарбонизацията на индустрията през идните 10 години, информира Франс прес.

Това съобщение се вписва в тенденцията на връщане към ядрената енергия в европейските институции под влиянието на около 12 страни, сред които Франция, Швеция и Полша, които залагат на тази нисковъглеродна енергия за постигане на климатичните си цели.

Британското правителство също обсъжда с японската компания “Хитачи” (Hitachi) закупуването на терена в Уелс, за да построи там ядрена централа в рамките на усилията за развитието на атомната енергия във Великобритания.

Още от Built.bg:  АПИ разпореди бързи действия по изпълнение на готовите проекти за свлачища в страната

“Грейт бритиш нюклиър” (Great British Nuclear) води “предварителни разговори с “Хитачи”, която е собственик на терени в Уилфа на остров Ангълси в Северен Уелс, за да закупи участък и да построи ядрена централа с нов частен партньор, пише в.”Файненшъл таймс”, цитиран от АФП.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам