Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Дмитро Кулеба пристигна в България

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пристигна на посещение в България, потвърдиха за БТА от пресслужбата на Министерския съвет.

Дмитро Кулеба ще разговаря с министър-председателя Кирил Петков днес, като все още не се уточнява часът на срещата.  Не се уточнява и дали първият дипломат на Украйна ще проведе разговори с други министри от правителството, както и с представители на други институции у нас.

Тази сутрин стана ясно, че министър-председателят Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски  са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море. Това те съобщиха в “Туитър”.

Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване към ЕС и препотвърдих важността на санкциите срещу Русия“, заяви Петков.

Благодарих за подкрепата за Украйна, по-конкретно за присъединяването ни към ЕС, както и за категоричната позиция по отношение на санкциите срещу Русия“, каза в своя туит Зеленски.

Кирил Петков след пристигането на българските моряци във Варна. Снимка: БТА

Двамата съобщиха за разговора си часове след като във Варна бяха посрещнати евакуираните български моряци от кораба “Царевна”. Те бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол в Черно море. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани. На борда останаха трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Темата за сигурността и корабоплаването в Черно море бе обсъдена в началото на месеца във видеоконферентен разговор между министрите на отбраната на Турция, България, Грузия, Полша, Румъния и Украйна. Повод за разговорите бяха войната в Украйна и съобщенията за плаващи мини в Черно море.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам