Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Дневниците на Студената война: Преди 70 години в САЩ е пусната на вода първата атомна подводница в света – “Наутилус”

Снимки: Idaho National Laboratory

Първата ядрена подводница в света е пусната на вода в САЩ преди 70 години – на 21 януари 1954 г. “Наутилус” (SSN-571) е първата в света подводница, задвижвана от атомен реактор, и първият плавателен съд, достигнал Северния полюс. Строителството ѝ започва на 14 юни 1952 г. в завода в Гротън, Кънектикът. Пусната е на вода и е кръстена от Мейми Айзенхауер, съпругата на президента на САЩ Дуайт Айзенхауер.

Ето как БТА съобщава за събитието в Поверителен бюлетин “Международна информация”:

Страус за подводницата “Наутилус”

Гротън, 21 януари 1954 г. /Франс прес/ Г-жа Дуайт Айзенхауър, съпруга на американския президент, счупи традиционната бутилка шампанско в корпуса на подводницата “Наутилус”, която бавно се плъзна към водата. Церемонията по пускането във водата на атомната подводница трая точно 15 секунди.

Сред присъстващите на церемонията бяха началник-щабът на флотата адмирал Роберт Карни, създателят на “Наутилус” контраадмирал Хайман Риксвър, председателят на Комисията за атомна енергия Луис Страус и други официални лица от департамента на отбраната.

Снимка: Idaho National Laboratory

Председателят на Комисията за атомна енергия г-н Страус заяви, че първата атомна подводница “Наутилус” е плод на американския творчески дух, който не е угаснал от времето на образуването на американската федерация и който съществува и днес.

Г-н Страус подчерта духа на сътрудничество между индустриалците, правителството, Комисията за атомна енергия и флотата, благодарение на който подводницата е могла да бъде построена.

За американската атомна подводница “Наутилус”

Ню Йорк, 27 септември 1954 г. /ВА – бълг. ем.,19 ч./ От щата Кънектикът съобщават, че атомната подводница, на която беше дадено името “Наутилус” по романа на Жул Верн, ще бъде причислена към действащата служба идущия четвъртък.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание
Снимка: Idaho National Laboratory

Тази американска подводница е първият в света морски плавателен съд, който се движи от атомна енергия. Благодарение на своя атомен мотор подводницата “Наутилус” ще може да прекосява океаните без да излиза на водната повърхност и ще развива скорост, която далеч надминава скоростта на обикновените подводници. Американската атомна подводница ще започне да кръстосва моретата и океаните идния месец.

В обедното издание на Поверителен бюлетин “Международна информация” на БТА от 15 декември 1951 г. има съобщение и за изработването на плавателния съд: 

Американците изработвали подводница, движена с атомна енергия

Вашингтон, 13 декември 1951 г. / Ройтер/ Американското министерство на флотата съобщи, че неговата първа подводница, движена с атомна енергия, ще бъде готова до 1954 година.
То добави, че се очаква строежът на експерименталната атомна подводница да започне идущата пролет съгласно един договор с “Електрик Боут Къмпани” в Гротън /щата Кънектикът/.

Снимка: Idaho National Laboratory

Схемата на нейния атомен мотор е изработена съвместно от Аргонската национална лаборатория, Комисията по атомна енергия и “Уестингхаус електрик корпорейшън”.

Според неофициални преценки, една атомна подводница може да достигне скорост под водата повече от 30 възела и може по този начин да надмине най-бързия конвой от търговски кораби, без да излиза на повърхността.
Друго главно предимство ще бъде нейната способност да остава под водата за време, което ще зависи само от издръжливостта на нейния екипаж.

В съобщението на флотата се заявява, че подводницата ще бъде наречена “Наутилус”. Това название бе употребено за пръв път по отношение на експерименталната подводница на Фултън през 1801 год. Жул Верн употреби това название през 1869 год. за въображаемия подводен кораб в своя роман “20 000 левги под водата”.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

Първия си рейс “Наутилус” започва на 17 януари 1955 г. На 3 август 1958 г. подводницата достига Северния полюс. “Наутилус” служи в американските военноморски сили до 3 март 1980 г., две години след това е обявена за исторически паметник и е превърната в кораб-музей.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам