Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДНСК възложи на УАСГ техническата експертиза за премахване на незаконния строеж в Алепу

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране (ЦНИП) към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността Алепу, съобщиха от националния строителен контрол.

ДНСК започва прилагане на разпоредбите в чл. 225 от Закона за устройство на територията за премахване на извършеното незаконно строителство в изпълнение на решението на Върховния административен съд от 16.11.2021 г. С него съдът обявява за нищожно разрешението за строеж № 100/10.09.2018 г. на “Алепу Вилидж” АД за строеж: “Курортен комплекс “Алепу Вилидж”.

Снимка: БТА

Експертизата е първата стъпка за премахване на незаконното строителство на Алепу. Тя ще включва обследване на състоянието на конструктивните съоръжения, както и независим технически анализ на масива и на изградените съоръжения, базиран на теренни и ситуационни данни.

Експертите на УАСГ ще определят обема на строително-монтажните работи, които могат да бъдат премахнати, без това да предизвика свличане на земна маса, аварии или щети. Строежът има два етапа. Първият представлява укрепване на свлачището, а вторият е изграждане на курортен комплекс. Именно заради това са необходими експертиза и анализ на специалисти със знания в областта на земното строителство, конструкции и безопасност, както и становища от “Геозащита” ЕООД.

Съгласно нормативната уредба разходите по премахването са изцяло за сметка на възложителя на строежа.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам