Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

До март 2023 г. ще бъдат избрани доставчиците за 10-годишния търг на втечнен газ

До средата на март 2023 г. трябва да бъдат избрани доставчиците за 10-годишния търг за доставка за втечнен природен газ, за да може от 1 януари 2024 г. да се получават договорните количества на терминала в Александруполис. Това каза изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева по време на изслушването и в Комисията по енергетика в Народното събрание. Тя посочи, че количествата по този търг са в рамките на резервирания капацитет на терминала в Александруполис от 1 млрд. куб. метра годишно. До средата на декември ще се подадат първоначалните обвързващи оферти за 10-годишния търг.

За да се презастрахова, ако има някакво закъснение в Деница Златева , общественият доставчик ще участва и на предстоящ търг на терминала в Ревитуса, за да се покрие първото тримесечие на 2024 г.

10-годишният търг е част от пет тръжни процедури, които дружеството е започнало в края на септември тази година. Първата е процедура за избор на доставчик на газ за ноември, а следващата е доставка за декември. Другата тръжна процедура е за доставка за втечнен природен газ за цялата на 2023 г. Последната е 10-годишната процедура за доставка на втечнен природен газ за периода 2024-2034 г. Тя е в изпълнение на три решения на Министерски съвет за запазване на твърд капацитет от страна на “Булгаргаз” и за дялово участие на “Булгартрансгаз” в изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. За този търг на 15 септември е решено да се увеличи резервираният капацитет от 500 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. метра, припомни Златева. В тази връзка “Булгаргаз” на 29 септември обяви тръжна процедура за доставка на цялото резервирано количество. Терминалът трябва да е готов в края на 2023 г.

Още от Built.bg:  ЕСП препоръчва средствата за изпълнение на целите за върховенството на закона в България да бъдат отпуснати изцяло
Снимка: БТА

Процедурата стартира на няколко етапа. Краткосрочните търгове пък са структурирани на три етапа, обясни Златева, като в годишната процедура е включен и още един етап – онлайн събитие на всички бъдещи потенциални доставчици. На 20 октомври е направено това събитие, на което са участвали 20 фирми от цял свят, сред които производители и търговци. За 10-годишния търг ще се направи още едно онлайн представяне пред кандидатите, които са минали етапите на предварителен подбор, за да се обсъдят конкретните параметри на настоящата тръжна процедура.

Има ясна изработена методика за оценка на офертите. 70 процента от оценката е фактор цена, както по отношение на ценовата формула към хъба TTF Hub, така и към хъба “Хенри” (Henry). 30 процента от оценката са условията за плащане, които е предложил съответния доставчик.

Ние  ще имаме един дългосрочен договор с азерската страна, който е 25-годишен. Ще имаме 10-годишни дългосрочни договори за доставки на терминала в Александруполис, и ще имаме един компонент, който ще бъде по-скоро търгуван на спот пазара, за да може да се балансира цената при пикови нива. По този начин ще имаме максимално добър оптимален микс и ценови равнища.

Деница Златева изтъкна, че и към предишните търгове е имало голям интерес, но в случая голямото предимство тук е, че България има осигурени слотове за разтоварване на втечнен природен газ, така че тази пречка е отпаднала.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам