Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Догодина Венеция започва да облага с такса и туристите, които не отсядат в града

Венеция планира да експериментира с входна такса от 5 евро за хората, които посещават града за един ден от идната година, за да се опита да управлява устойчиво потока от туристи, съобщи днес градският съвет, цитиран от ДПА.

Таксата ще бъде въведена пробно през 2024 г., а в близките седмици градският съвет ще реши точно за кои дни ще е задължително туристите, които не отсядат в хотелите на Венеция да си правят резервации и да плащат такса за достъп до града – от почивните дни през пролетта до пиковите месеци юни и юли, според информацията на в. “Кориере дел Венето”. Всички посетители над 14 години ще трябва да плащат тази такса.

Целта е да се намери “нов баланс между правата на тези, които живеят, учат или работят във Венеция и туристите”, заяви съветникът по туризма Симоне Вентурини.

Това не е ход, целящ събиране на пари, добави той, отбелязвайки, че таксата ще покрива единствено разходите по администрирането на схемата.

Снимка: AP

Точните дати за плана и как ще работи той ще бъдат договорени след окончателното одобрение от градския съвет, което се очаква идната седмица.

Планът, който се обсъждаше за първи път през 2019 г., първоначално бе отложен заради пандемията и свързаните с нея локдауни, които възпрепятстваха туризма, а по-късно поради технически и процедурни причини.

Междувременно туристите се завърнаха във Венеция, като често броят им значително надвишава броя на живеещите в старата част на града приблизително 50 000 души, а това води до стълпотворение по тесните улички.

Свръхтуризмът от дълго време е сериозен проблем и за “крехката” венецианска лагуна. През юли експерти на ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и лагуната й да бъдат добавени в списъка на застрашеното световно наследство, обосновавайки се, че Италия не прави достатъчно, за да защити града от влиянието на климатичните промени и масовия туризъм.

Още от Built.bg:  Атаката на Иран: Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам