Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Договорите за зимно почистване на пътищата ще обхващат датите след 30 септември, за да включат и периода октомври-април

В предишното служебното правителство показахме, че държавата е за основен ремонт, но сега намерихме, че е направен само козметичен текущ ремонт. Ако поставим нещата в правилната посока, фирмите ще имат регламент, по който да работят и няма да станат жертва на политически интриги между партиите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването на БНТ “Денят започва” по повод договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Снимка: МРРБ

Той застъпи тезата за необходимостта да се правят търгове за основни и за текущи ремонти, и така всичко ще бъде регламентирано. На въпрос за направените промени в ръководствата на структури към МРРБ, регионалният министър обясни: “Сменихме част от механизма на часовника, за да може часовникът да тръгне, важното е кой какво може да направи”. Той посочи, че в миналия служебен кабинет, показал недъзите в пътния сектор, началникът на ДНСК е имал активна роля, но е бил сменен.

Регионалният министър обясни, че промяната в ръководството на ДНСК е заради писмото с разяснения за технологията студено рециклиране, което е създало по-голям проблем на пътните фирми. Когато част от институциите се опитват да играят междинно звено и не са от страната на държавата, остават много съмнения. Изпълненото определя дали се касае за текущ или основен ремонт, а не самата технология, подчерта Шишков. Според него нормативът трябва да се промени, когато дейности са текущи ремонти, но законът ги определя като основни.

Регионалният министър припомни още, че в генезиса на проблема са възлаганията, направени от правителството на ГЕРБ, които не отговарят на нормата и закона. В един момент тези, които сътвориха проблема, се отдръпнаха и оставиха пътните фирми да водят битки с държавата. “По време на срещата ни миналата седмица в МРРБ призовах пътния бранш да участва в конкурсите за зимно почистване, да не търсят варианти за обжалване с цел блокиране на конкурсите, както в конкурсите за пътно поддържане”, каза той.

Още от Built.bg:  Кристалина Георгиева втори мандат начело на МВФ

чяч

Договорите за зимно почистване ще обхващат датите след 30 септември, така че да обхващат и периода от октомври до април. Документацията за тях е публикувана в края на миналата седмица на сайта на Агенция “Пътна инфраструктура”. Конкурсната процедура по ЗОП ще е съкратена и ще е със срок 15 дни, каза министър Шишков.

Ако спрените от КЗК процедури за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища бяха отишли в съда, в момента щяхме да имаме още по-тежък юридически проблем. Старото ръководство на АПИ е виновно за това, че е направена негодна обществена поръчка, каза Шишков. И посочи, че става въпрос за неизрядни поръчки, довели до това държавата да изпадне в трудна юридическа ситуация. Те са си мислели как да направят тригодишните договори от пролетта и са оставили зимното почистване. В мен остана впечатлението, че са искали да удължат старите договори още веднъж, за да може по тях да бъде възложено и зимното почистване, заключи министърът.

Няма проблем с участъка от АМ “Тракия”, на който вчера стана катастрофата със сръбския автобус. В годините назад нито са се планирали, нито са се строели магистрали в цялост. Може да не сме богата държава, но не трябва да си позволяваме да не развиваме инфраструктурата. Трябва да се намери начин тя да се планира изцяло и да се построи по най-бързия начин, коментира още той.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се очаква да заработи преди отоплителния сезон. Има уверение от строителя, че до 7 септември ще приключат неотложните строително-монтажните дейности, които са водещи за въвеждането в експлоатация. Очаква се тази седмица министър Шишков да одобри със заповед  документа за разделянето на връзката на два етапа, който вече е съгласуван с противопожарната служба, посочват от министерството.

Още от Built.bg:  Откриват археологическия комплекс "Долината на тракийските царе" край Казанлък

Екзекутивната документация, която се готви успоредно, ще бъде одобрена след завършването на строително-монтажните работи за първия етап.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам