Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Договорът за разширение на капацитета на подземното газово хранилище “Чирен” е подписан

Договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) “Чирен” бе подписан днес на територията на газохранилището от страна на възложителя “Булгартрансгаз” и изпълнителя “Ю Джи Ес Дрилинг Чирен”. Разширението на подземното газохранилище е проект от общ интерес за Европейския съюз (ЕС). Конкретният договор е за разширение на сондажния фонд на ПГХ “Чирен”.

Целта на разширението на капацитета е да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. метра, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. метра.

Нагнетяването трябва да се увеличи до 8 млн. куб. метра на ден. Ще бъдат изградени нови надземни и подземни съоръжения, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и 3 наблюдателни сондажа, както и газопровод Чирен – Бутан.

Разширението ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от “Булгартрансгаз”.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз” благодари днес на всички компании и партньори по реализирането на проекта. Владимиров подчерта и подкрепата от страна на Американското посолство, като добави:

Присъствието на всички компании от Щатите като доставчици на оборудване и подизпълнители е още едно доказателство за тази подкрепа.

Светослав Любомиров, изпълнителен директор на “Главболгарстрой Холдинг” също изказа своите благодарности към присъстващите днес на официалното подписване на договора.

Отговорност и привилегия е изпълнението на този приоритетен не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа проект, в рамките на следващите 600 календарни дни. Ние осъзнаваме отговорността, която поемаме с подписването на този договор. Подобен проект не е изпълняван последните години и затова неговата реализация е предизвикателство за нас. “Главболгарстрой” се доказа като надежден партньор в сферата на газовата инфраструктура и газовите съоръжения.

На снимката: председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на “Главболгарстрой холдинг” АД Светослав Любомиров.
Снимка: БТА

Любомиров подчерта още, че зад проекта стои екип от доказани изпълнители и експерти, и изрази надежда след две години резултатите от тяхната работа да говорят сами за себе си.

Още от Built.bg:  В МВВР беше обсъдено разширение на околовръстния път
Константин Кисев, изп.-директор на “Главболгарстрой Интернешънъл”

Изпълнителният директор на ,,Главболгарстрой Интернешънал” АД Константин Кисев открои партньорите, ангажирани с реализирането на проекта по разширение на газохранилището в Чирен:

Вече 13 години си партнираме със Солар Търбайнс, които са производители на основното технологично оборудване. Това е подразделение на американската фирма “Катерпилар”, които са и производители на турбините. Също така така в този проект си партнираме с “Хънивал”, които се занимават с автоматизацията, както и с фирма “Емерсон”, които са доставчик на полевото измервателно оборудване.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза пред журналисти след подписването, че разширението на газовото хранилище е в директна полза за крайния потребител и икономиката.

По думите му първото е възможността на страната ни да съхранява обеми, които са около една трета от годишната консумация на България. Това дава сигурност дори в случаи на големи прекъсвания на доставките на газ страната ни да може да използва за няколко месеца съхранените количества. Финансовите ползи са в две направления.

Освен това около 30 процента от парите, които ще бъдат инвестирани в разширението, са грантови. “Стратегически и чисто финансово този проект е от голямо значение за България”, изтъкна министър Христов.

Тази инвестиция е планирана да носи значителна възвращаемост под формата на такси и услуги. Ще може да се възползваме от това да съхраняваме газ през периодите, когато цените са най-ниски и така да оптимизираме годишната стойност на газа за българското потребление, което дава стратегическо конкурентно предимство на нашата икономика.

Изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов каза в отговор на въпрос на БТА, че цялата стойност за реализацията на проекта, който се състои от три подпроекта, ще бъде около 500 млн. лева. Той уточни, че основните начини на финансиране са три – грантово финансиране (78 млн. евро) от Механизма за свързване на Европа, заем от страна на Българския енергиен холдинг (87 млн. лева), както и се работи за останалата част от финансирането да се получи заем от американски държавни институции.

Още от Built.bg:  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за над 400 млн. евро заради спрени доставки

Изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” обясни, че разширението на газовото хранилище върви в синергия в неговите три съставни части. В края на 2024 г. и началото на 2025 г. трябва всички технологичния съоръжения да бъдат въведени в експлоатация, посочи Владимир Малинов.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам