Бюлетин

“Дойче банк”: Вълната от фалити е неизбежна и пикът й ще е през 2024 г.

Източник: БТА

Вълната от неизпълнения по дълга на компании в САЩ и Европа е неизбежна, което частично се дължина най-бързия цикъл на затягане на паричната политика от 15 години. Това съобщи “Дойче банк” (Deutsche bank) в годишното си проучване за устойчивостта и управлението на публичните дългове, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

“Дойче банк” очаква равнищата на неплатежоспособност да достигнат пика си през четвъртото тримесечие на идната година. Банката прогнозира, че пиковите нива на дефолта ще достигнат 9 на сто за високодоходните облигации на САЩ, 11,3 на сто за американските необслужени кредити, 4,4 на сто за високодоходните европейски облигации и 7,3 на сто за непогасените европейски заеми.

Агресивното повишаване на лихвите за овладяване на инфлацията от големите централни банки, включително Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, също е допринесло за повишаване на риска от инфлация, като водещата европейска икономика – Германия изпадна в реценепогасени кредисия, според проучването.

Офисът на Дойче банк в Германия, снимка: AP

Прогнозата за пика на непогасените кредити в САЩ от 11,3 на сто ще е почти исторически максимум в сравнение с пика от 12 на сто по време на глобалната финансова криза през 2007-2008 година и 7,7 на сто при “дотком балона” на технологичните компании в края на 90-те години на миналия век, отбелязва “Дойче банк”.

Рисковете от неплатежоспособност при европейските компании изглеждат по-малки, отколкото при американските заради по-високия процент на облигациите с по-добър рейтинг, както и на по-голямата данъчна подкрепа в Европа и по-ниските равнища на дълга в бързоразвиващите се сектори като технологичния.

В рамките на пазара на високодоходни облигации в Европа секторът на недвижимите имоти се сблъсква с най-голям натиск и на него се дължи над половината от проблемите с високодоходните облигации на европейски компании, обяви “Дойче банк”.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на енергетиката?

Според банката приносът на нов капитал от собствениците на дялов капитал в компаниите, данъчните стимули в Европа и намаляването на лихвите от централната банка могат да помогнат да се смекчат някои рискове от да се избегне най-лошия сценарий.

Това обаче няма да предотврати базовия сценарий за повишаване на броя на фалитите, заключава  “Дойче банк”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам