Бюлетин

Доклад: “Креди сюис” отново е съдействала на богати американци да укриват доходи

Швейцарската банка “Креди сюис”, която изпадна в ликвидна криза и бе договорено да бъде придобита от местния и конкурент Ю Би Ес (UBS), продължава да помага на свръхбогати граждани на САЩ да заобикалят данъчните закони, като са укрити доходи за повече от 700 милиона долара в нарушение на споразумение от 2014 година. Това съобщи днес финансовата комисия на Сената на САЩ, предаде Ройтерс.

След приключване на двугодишно разследване на “Креди сюис” комисията заяви, че е установила “големи нарушения” на споразумението от 2014 г. между швейцарския кредитор и правосъдното министерство на САЩ, когато швейцарската кредитна институция си призна, че е помагала на заможни американци да укриват доходи. Тогава банката плати глоба в размер на 2,6 млрд. долара, която бе най-голямата до момента от този характер.

Снимка: AP

Тези нарушения включват неразкриване на близо 100 милиона долара в тайни офшорни сметки, принадлежащи на семейство американци, което според комисията представлява “продължаваща и потенциално престъпна конспирация”.

В изявление, изпратено по имейл, “Креди сюис” заяви, че не толерира укриването на данъци и си сътрудничи с властите в САЩ. “Новият ръководен екип на банката сътрудничи на разследването на комисията и подкрепя работата на сенатор Уайдън (председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, бел. ред.), включително по отношение на предложените политически решения за подпомагане на укрепването на способността на финансовата индустрия да открива неразкрити доходи на данъколатци”, посочват от швейцарската банка.

По думите на сенатор Уайдън “в центъра на това разследване са алчни швейцарски банкери и правителствени регулатори, а резултатът изглежда е масивна, продължаваща конспирация за подпомагане на свръхбогатите граждани на САЩ да укриват данъци и да ограбват своите сънародници”.

Още от Built.bg:  "Фич" постави ААА рейтинга на САЩ под негативно наблюдение

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам