Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Доклад: “Креди сюис” отново е съдействала на богати американци да укриват доходи

Швейцарската банка “Креди сюис”, която изпадна в ликвидна криза и бе договорено да бъде придобита от местния и конкурент Ю Би Ес (UBS), продължава да помага на свръхбогати граждани на САЩ да заобикалят данъчните закони, като са укрити доходи за повече от 700 милиона долара в нарушение на споразумение от 2014 година. Това съобщи днес финансовата комисия на Сената на САЩ, предаде Ройтерс.

След приключване на двугодишно разследване на “Креди сюис” комисията заяви, че е установила “големи нарушения” на споразумението от 2014 г. между швейцарския кредитор и правосъдното министерство на САЩ, когато швейцарската кредитна институция си призна, че е помагала на заможни американци да укриват доходи. Тогава банката плати глоба в размер на 2,6 млрд. долара, която бе най-голямата до момента от този характер.

Снимка: AP

Тези нарушения включват неразкриване на близо 100 милиона долара в тайни офшорни сметки, принадлежащи на семейство американци, което според комисията представлява “продължаваща и потенциално престъпна конспирация”.

В изявление, изпратено по имейл, “Креди сюис” заяви, че не толерира укриването на данъци и си сътрудничи с властите в САЩ. “Новият ръководен екип на банката сътрудничи на разследването на комисията и подкрепя работата на сенатор Уайдън (председателя на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън, бел. ред.), включително по отношение на предложените политически решения за подпомагане на укрепването на способността на финансовата индустрия да открива неразкрити доходи на данъколатци”, посочват от швейцарската банка.

По думите на сенатор Уайдън “в центъра на това разследване са алчни швейцарски банкери и правителствени регулатори, а резултатът изглежда е масивна, продължаваща конспирация за подпомагане на свръхбогатите граждани на САЩ да укриват данъци и да ограбват своите сънародници”.

Още от Built.bg:  Осъдиха на смърт бизнесдама във Виетнам за най-голямата финансова измама в историята

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам