Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Доклад: Магистрала “Хемус” е високорискова за тежки катастрофи

Снимка: ЕЦТП

Необходимо е незабавно предприемане на действия по обезопасяване на автомагистрала „Хемус“ поради висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Това е посочено в доклад, изготвен от неправителствената организация Институт за пътна безопасност. Той е предоставен на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

От института напомнят, че министърът носи пряка отговорност за действията на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), включително и наказателна. По тяхна информация в АПИ са постъпили десетки сигнали за опасности по АМ “Хемус” през последния месец, но реакция не е последвала.

Необходимостта от обезопасяване на АМ “Хемус” е незабавна, предвид високия риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия, вследствие констатираните опасности в доклада на инж. Методий Стелиянов. Той е изследвал 50 километра от магистралата – 2 платна по 25 километра.

Снимка: ЕЦТП

Пред журналист на bTV, инж. Стелиянов заяви, че това се дължи на липсата на контрол и допълни:

Към момента АПИ се намира в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Аз вярвам, че то трябва да е под шапката на Министерството на транспорта.

Основните проблеми, описани в доклада са няколко. Установено е, че обезопасителните съоръжения са високорискови и не са в състояние да извършат необходимата работа съгласно изискванията на краштестовете. Тези съоръжения са опасни и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на крайници на пасажерите в МПС и мотористите.

Друг проблем е пътната настилка. Според доклада тя не отговаря и на минималните нормативни изисквания за безопасност. Съществува риск от загуба на контрол върху МПС, поради агресивните деформации и задържането на вода върху настилката. Възможно е въвличане и на други близо намиращи се МПС в пътнотранспортни произшествия. Поради високите скорости на движение, които са характерни и желани за магистрален път, са възможни сериозни или фатални наранявания.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет
Снимка: ЕЦТП

Освен това, сигнализацията и маркировката не отговарят на приетите стандарти, като това я прави объркваща и опасна. Тунелите също не отговарят на изискванията за безопасност. Налице са предпоставки за настъпване на ПТП със сериозни или фатални наранявания поради грешно взети решения и в резултат на дезинформация. Тя е породена от качеството и състоянието на комуникацията чрез настоящата знакова уредба.

Според доклада, тези причини след ПТП биват замаскирани в базата данни, като пътнотранспортното произшествие бива класифицирано като следствие от несъобразена скорост.

От Институт за пътна безопасност очаква конкретни действия и срокове за тяхното изпълнение от министър Караджов. На 6 януари той обяви, че един от приоритетите на министерството е да се направи пълен одит на всички първокласни пътища и магистралите, и даде заявка да бъдат ремонтирани близо 3000 км. от пътищата в страната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам