Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Доналд Тръмп беше обвинен – какво се случва сега?

Снимки: AP

Събитията, които стоят в основата на наказателното дело срещу Доналд Тръмп – плащания на пари за потулване на истории за извънбрачни връзки – са се случили преди почти седем години.

Но до евентуален съдебен процес може да мине повече от година. Това увеличава възможността бившият президент на САЩ да бъде изправен пред съдебни заседатели в съдебна зала в Манхатън, по време или дори след изборите през ноември 2024 г., чрез които той  иска да се върне в Белия дом.

След като във вторник Тръмп не се призна за виновен по 34 обвинения в тежки престъпления за фалшифициране на бизнес документи, съдия Хуан Мерчан определи следващото съдебно заседание за 4 декември, уточнява БТА.

Прокурорите заявиха, че планират да поискат дата за съдебен процес през януари 2024 г., докато юридическият екип на Тръмп предложи дата през пролетта на 2024 г.

В съдебната зала по време на предизборна кампания

През първите три тримесечия на 2022 г. са били нужди средно 900 дни, за да се придвижи обикновен съдебен случай в Манхатън от обвинителен акт до присъда в края на съдебното дело, показват данни от отдела за наказателно-правни услуги на щата Ню Йорк.

Случаят на Тръмп обаче далеч не е обикновен и адвокатите му казват, че възнамеряват да се борят със всички сили и подкрепени с огромно количество документи.

Това би могло да доведе до закъснения в съдебния процес и той да излезе от графика, предложен от двете страни, и да се приближи до президентските избори.

Борбата за президентската номинация в Републиканската партия е насрочена за първата половина на 2024 г. Официално в средата на 2024 г. партията ще избере кандидат, който ще се изправи срещу кандидата на демократите – вероятно действащия президент Джо Байдън.

Още от Built.bg:  Какви са реакциите в западната преса след смекчената позиция на Израел в преговорите за Газа

Ако бъде избран, Тръмп няма да има право да се амнистира от щатските обвинения. Но поставянето на новоизбрания президент или въобще на президент пред съда на щатско равнище ще доведе до навлизане в правна ситуация, която никога преди не е била срещана.

“Това е толкова безпрецедентно, че ми е трудно да си го представя”,  казва Карън Фридман Агнифило, бивш прокурор в Манхатън. “Мисля, че е сложно”, допълва тя.

Освен делото в Ню Йорк, Тръмп е изправен пред федерални наказателни разследвания във връзка с твърденията, че се е опитал да отхвърли поражението си на изборите през 2020 г. и за неправилно боравене с класифицирани документи. Той също така е изправен пред разследване в щата Джорджия във връзка с опитите му да се бори срещу поражението си през 2020 г. в този щат.

Тръмп има много възможности за защита

В началото на кариерата си в областта на недвижимите имоти, като телевизионна знаменитост, а след това и в политиката, известният със съдебните си дела Тръмп е използвал агресивни контраатаки и тактики за забавяне, когато бъде изправен пред правни предизвикателства.

Тръмп обвини окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, избран от  демократите, че го е взел на мушка с цел политическа изгода и може да се опита да поиска отхвърляне на обвиненията на това основание.

Той се оплака, че съдията Мерчан се е отнесъл несправедливо към негова компания, когато е ръководил наказателен процес за данъчни измами миналата година.

Във вторник сутринта Тръмп заяви, че делото трябва да бъде преместено от Манхатън, където живеят много демократи, на Стетън Айлънд, консервативната част на Ню Йорк.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

Адвокатите на Тръмп ще трябва да подадат молба, в която да посочат защо Мерчан е некомпетентен да води делото. Това вероятно ще бъде отхвърлено, тъй като няма основание за отвод, каза Марк Шол, бивш помощник-окръжен  прокурор на Манхатън.

По същия начин вероятно ще бъде отхвърлено всяко искане за промяна на мястото на делото, каза Шол.

Тръмп вероятно ще използва и други възможности, някои от които биха могли да поставят сложни правни въпроси, които изискват време, за да бъдат решени.

Фалшифицирането на търговска документация обикновено е престъпление, което се наказва с не повече от една година затвор съгласно законодателството на щата Ню Йорк. Според Браг обаче става дума за обвинения в тежки престъпления, всяко от които носи максимален срок от четири години затвор, като той казва, че Тръмп е фалшифицирал тези документи, за да прикрие нарушения на правилата за финансиране на кампанията си.

Използването на щатския избирателен закон по този начин – и то по дело срещу федерален, а не щатски кандидат – досега е непроверена в практиката правна теория, казаха правни експерти и адвокатите на Тръмп със сигурност ще я оспорят.

Тръмп би могъл също така да твърди, че срокът на давност – пет години в този случай –  би трябвало да е изтекъл. Този срок беше удължен поради нарушенията, причинени от пандемията от КОВИД-19.

Съгласно законодателството на Ню Йорк давностният срок може да бъде удължен, ако ответникът е бил извън щата, но Тръмп може да твърди, че поради заемането от него на длъжността президент на САЩ тази норма не трябва да се прилага.

Още от Built.bg:  Защо хиляди грузинци протестират срещу закона за „чуждестранното влияние“?

“Това е мечтаният случай за адвокатите на защитата”, каза миналата седмица бившият прокурор Дейвид Шапиро.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам