Бюлетин

Допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия, настоява ЕП

Европейският парламент прие днес резолюция, в която изразява тревога заради съществуващите възможности за заобикаляне на наложените от ЕС санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщи Николай Желязков, кореспондент на БТА в Брюксел. 

Според евродепутатите липсва правилно прилагане на ограничителните мерки, насочени към стратегическо отслабване на руската икономика и възможностите за производство и за водене на война, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Сред посочените случаи на заобикаляне на санкциите са възможностите за преодоляване на тавана на цените на петрола, като е даден пример с вноса на петролни продукти “от страни като Индия”.

Евродепутатите отбелязват и че части, произведени в западни държави, достигат до Русия “през страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия”. Те изразяват дълбока загриженост от продължаващата търговия със стоки от санкционните списъци между ЕС и Русия, както и от възможната продажба от Азербайджан в ЕС на руски газ.

ЕС остава един от най-големите купувачи на изкопаеми горива от Русия с вноса на газ по тръбопроводи и на втечнен газ, както и с различни изключения от забраната за внос на руски суров петрол и петролни продукти, се посочва в документа.

Евродепутатите призовават ЕС да повиши и централизира надзора върху прилагането на санкциите, и да разработи начини за проследяване на случаите на заобикаляне на санкциите.

Те настояват ЕС да повиши съгласуваното прилагане на съществуващите санкции върху износа на руски петрол, да затвори по-ефективно пазара на ЕС за руски изкопаеми горива и да наложи санкции на всички големи руски петролни компании, “Газпромбанк”, техните дъщерни дружества, както и на техните управителни съвети.

Още от Built.bg:  Богдан Богданов: Не очакваме да има съществен ръст в цените на горивата при прекратяване на дерогацията

В резолюцията се допълва, че ЕС трябва да работи заедно със страните от Г-7 за значително понижаване на тавана на цените на руския петрол, за налагане на пълна забрана на вноса на руски газ, както и на вноса на горива и други петролни стоки от страни извън ЕС, ако тези стоки са произведени с руски петрол. ЕП очаква ЕС да забрани превоза на руски петрол и износа на втечнен газ през ЕС, и да въведе тавани на цените и обема на вноса в ЕС на руски и беларуски торове.

Евродепутатите изразяват очакване Европейската комисия и страните от ЕС да разширят санкциите, за да включват пълната забрана за търговия и шлифоване на диаманти с произход от Русия или реекспортирани от Русия за ЕС. Според тях ЕС трябва да проучи законови пътища за отнемане на запорирано руско имущество и за използването му за възстановяване на Украйна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам