Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Дори роботите не могат да надделеят над забавянето на икономиката

Източник: БТА

Компании из Северна Америка рязко свиват поръчките си за високотехнологични машини през второто тримесечие, сочат данни, събрани от Асоциацията за авангардна автоматизация (Association for Advancing Automation) и цитирани от Ройтерс.

Забавянето в поръчките започна в края на миналата година, когато повишаването на лихвите и забавянето на икономическия растеж намалиха апетита за нови индустриални роботи, отбелязва браншовата организация, известна и като А3.

“Дори не бихме обмисляли да купуваме роботи точно сега”, отбелязва Нанси Клийч, главен финансов директор на компанията от Финикс “Айкън инджекшън моулдинг” (ICON Injection Molding), която произвежда пластмасови компоненти.

Подобно на много производители, бизнесът на “Айкън” се разрасна по време на пандемията от КОВИД-19, включително търсенето на произвежданите от нея пластмасови тръби, използвани за тестовете по време на пандемията. Сега обаче търсенето на тръбите и други части от бизнеса на компанията са се свили до нива, каквито не са наблюдавани през последните седем години, казва Клийч.

Снимка: AP

Опасения за инфлацията и растежа

Много други компании изглежда споделят въздържаността на “Айкън” по отношение на роботите. Заводи и други промишлени потребители, включително складове за електронна търговия и компании за медицински тестове, са поръчали 7697 робота през второто тримесечие, което се равнява на спад от 37 процента на годишна основа. Това последва свиването от 21 процента през първото тримесечие и от 22 процента през четвъртото тримесечие на миналата година.

Продажбите на роботи рязко нараснаха по време на пандемията, тъй като на производителите се наложи да ползват повече машини, за да осигурят крайно необходими стоки.

Всъщност, въпреки забавянето от края на миналата година, 2022 г. бе рекордна за поръчките, според А3.

Още от Built.bg:  Продължава да отслабва активността на строителния сектор в еврозоната

Роботите обаче са само един от видовете оборудване, от което компаниите имат нужда, а други измерители за разходите в икономиката на САЩ донякъде се представят по-добре. Поръчките за капиталови стоки в неотбранителната сфера (без самолетите), които се следят внимателно от икономистите за очертаване на тенденциите в бизнес разходите, са се повишили с 0,1 на сто миналия месец, по данни на министерството на търговията. Това предполага, че инвестициите в широка гама оборудване може да продължат да растат след възстановяване през второто тримесечие.

“Не че изпитваме неприязън към автоматизацията. Когато обаче хората са разтревожени за инфлацията и икономиката, това задушава всичко – те се въздържат”, отбелязва Джеф Бърнстийн, президент на А3.

Снимка: AP

Някои сектори изглежда са инвестирали прекомерно много в роботи по време на неотдавнашния бум. Компаниите за електронна търговия например се втурнаха да строят силно автоматизирани складове в очакване на продължителен бърз растеж в търсенето на стоки. Това обаче не се случи. Друг проблем, посочва Бърнстийн, са компаниите, поръчали твърде много роботи от страх пред нарушения във веригите за доставки.

Експертът допълва, че А3 очаква поръчките на роботи да останат слаби до четвъртото тримесечие или до началото на идната година.

Разширяване на приложното поле

Фактор, който даде тласък на продажбите на роботи през последните няколко години, бе затегнатият пазар на труда. Безработицата през юли бе 3,5 на сто – близо до нива, каквито не са отчитани от над 50 години. Недостигът на работници обаче отслабва. Друг показател, отчитащ незаетите работни места, спадна до най-ниската стойност от близо две години и половина през юли на фона на забавянето на трудовия пазар, посочи министерството на труда.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Междувременно индустриалните роботи продължават да си проправят път във все повече браншове

В миналото те се използваха основно от автомобилните заводи и техните доставчици, от които все още идват голяма част от всички поръчки на роботи. Но данните на A3 показват, че в последните години роботите са проникнали във всички области – от строителните обекти (където вече се използват за изпълнение на задачи като полагане на линии, които да насочват екипите къде да издигат стени) до болници и предприятия за преработка на храни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам