Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Доставката на подвижния състав по Плана за възстановяване и устойчивост ще промени визията на железопътния транспорт в България

Снимка: БТА

Когато подпишем договорите за доставката на подвижния състав по Плана за възстановяване и устойчивост, е една голяма крачка, която дава възможността да променим като цяло визията на железопътния транспорт в България. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в предаването „Защо, г-н министър“ по бТВ.

Ще придобием най-модерната техника. Успоредно работим и по изграждането на нова инфраструктура, която да позволи движението на влаковете със 160 км/час. Важен приоритет е безопасността на движението, коментира още той.

Ние сме се отнасяли пренебрежително към модернизацията на железопътния транспорт, смята Гвоздейков. Той посочи, че това е един от най-зелените транспорти, който в Европа е силно развит.

В отговор на въпрос за това, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира за втори път процедурата за закупуване на нови влакове, министърът коментира, че ресорното министерство няма как да избяга от законовите процедури по Закона за обществени поръчки. „Положението не е толкова тежко, защото в крайна сметка по четирите процедури, които са обявени за обществени поръчки, една от тях не е обжалвана изобщо. По другата участник си оттегли жалбата в края на тази седмица. Също КЗК отхвърли жалбата на трети участник за временно спиране на процедурата, а ние във Върховния административен съд обжалваме четвъртата подадена жалба“, поясни Гвоздейков.

Той каза, че до 21 ноември „няма да има никакъв проблем“ и ще могат да се отворят подадените оферти. И увери, че законът досега е бил спазен.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам