Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Достъпните жилища на Виена

Австрийската столица защитава модела на достъпни жилища, който я превърна в изключение в Европа, съобщава Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Особено внимание се отделя на самотните родители, като целта е да им бъдат предоставени жилища на достъпни цени.

През лятото на 2020 г. категорията “самотен родител” беше включена като критерий за отпускане на жилище в австрийската столица. За година и половина, в периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г., общо 383 виенчани са получили субсидирани жилища именно като самотни родители.

96 процента от тях са жени, а 4 процента – мъже. 60 процента от самотните родители имат едно дете, а 30 процента – две деца. Общо 1210 жилища за този период са били предоставени на самотни родители, като една трета от новодомците притежават и т.нар. виенска регистрационна карта.

Право да получат такава карта имат всички лица, навършили 17 години,  които имат австрийско гражданство или статут, приравнен на гражданство. Кандидатите трябва да удостоверят, че са живели на един и същи адрес във Виена в продължение на две години, а за самотните родители важи регистрация и на различни адреси в продължение на пет години.

Задължително условие за получаване на общинско жилище е и доходът на човек или домакинство. Около 80 на сто от всички домакинства във Виена имат потенциална възможност да получат социално жилище. Допълнителен бонус към регистрационната карта е статутът на самотен родител, който беше въведен предигодина и половина. По този начин самотните родители, които не притежават собствено жилище и нямат договор за наем, имат по-лесен достъп до общински и субсидирани жилища.

Още от Built.bg:  За по-достъпни жилища: Шанхай намалява началната вноска за жилищен кредит

Кандидатите трябва да имат поне едно дете на възраст под 18 години, което живее предимно при тях.

Масовото строителство на социални жилища във Виена започва в периода между 1919 и 1934 г. По това време жизнената ситуация е катастрофална за много от гражданите и общината се заема с решаването на проблема. Социалните жилища във Виена никога не са били ориентирани към печалба. Днес във Виена има приблизително 1 милион жилища. 220 000 от тях за  собственост на общината, тя ги управлява, а наемите са по-ниски от пазарните. Около 200 000 жилища са собственост на жилищно-строителни кооперации, които са дружества с идеална цел.

Две трети от жителите на Виена обитават общинско или субсидирано от общината жилище.

Осем от десет жилища в момента се финансират със средства по общинската програма за насърчаване. От много години австрийската столица е пионер в световен мащаб в областта на субсидираното жилищно строителство – с различни форми на финансиране тук се изграждат повече нови жилища, отколкото в други големи градове.

Още по-голяма преднина градът печели в областта на модернизацията – средногодишно във Виена с финансовата подкрепа на общината се санират около 10 000 жилища.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам