Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

DOT Sofia – сграда за истинска столица

От Built.bg 

Да, тази сграда е особена. Със сигурност ще ви направи впечатление, когато я видите. Ще предизвика интереса и любопитството ви. Ще ви накара да си задавате въпроси. Не е задължително да ви хареса. Но определено ще предизвика въображението ви.

Този различен и иновативен проект спечели първото място на раздадените наскоро „Български архитектурни награди“. DOT Sofia е място с няколко функции – апартхотел, галерия и ресторант. А това, което ги обединява е модерната визия, създадена така, че да се впише в нестандартната градска среда.

Защото сградата се намира на необичайно място – района на Женския пазар. И това си личи в целия проект. Например фасадата е от кортенова стомана – материал, който външно ръждясва, но спира до там. Изглежда естествено и не се нуждае от боядисване.

„Женският пазар е цял район на София, който не е лъскав. Дори като цвят – понеже има желязо в почвата като погледнеш земята, керемидите по покривите, всичко има червено-кафяв оттенък, който е естествен за града ни. Затова фасадата ни гледа към пазара“, разказва за търсения ефект на нестандартната визия д-р Панчо Георгиев, който стои зад смелата концепция на DOT Sofia.

Изпълнението е на I/O Architects, архитектското дуо на Вяра Желязкова и Георги Кътов. По тяхна идея цялата фасада е направена от капаци – пак по аналогията на сергиите от пазара.

Капаците са тежки по половин тон и се отварят чрез автоматизирана система. Любопитното е, че навсякъде, където има прозорци по капаците има дупки. Преминавайки през тях светлината постоянно се мести от тавана, през стените до пода – това създава постоянна динамика и движение, точно както се движат хората на Женския пазар.

Екипът зад DOT Sofia търси българската връзка по време на цялата реализация на проекта. Например дограмата – тя е дело на момче от Пловдив, който е избран въпреки конкуренцията на белгийски и германски фирми. Дограмата е нестандартна – отвътре е дървена, а отвън с алуминий. Българският производител е избран, заради качеството на работата си.

„Цялата идея беше да създадем пространство, което е интерпретация на най-доброто от съвременната българска архитектура и изкуство. В самата сграда вътре и отвън са някои от най-значимите творби на български творци. Искахме да дадем пространство на наистина качествените неща“, споделя д-р Панчо Георгиев.

Още от Built.bg:  В София тръгва нова трамвайна линия номер 15

Друго, което прави сериозно впечатление в сградата е дървото в интериора. Вратите, гардеробите, дървените елементи в кухните са изработени от работилница в София. Намирането им също не било лесно – някои врати са високи 3 метра, трудни са за изработка, особено защото са от орех. Друга част от дървения интериор е дело на дърводелец от Троян – леглата и масичките са изработени от него по проект и дизайн на архитектите на DOT Sofia.

„Аз съм отраснал в Швейцария и съм видял много качествени мебели, но сега виждам, че в България също има фирми на най-високо ниво, невероятни са. Страхотни като дизайн и изработка. Има много масови мебели, но трябва да се знае повече за малките занаятчии“, допълва Георгиев.

„Това е невероятно, кой ви го направи?“ – това е въпросът, който чуват за подовете. Те са излети и напомнят мозайка. А отговорът е – фирма от София. Лампите също са поръчкови и дело на български дизайнери. Както и специалната отоплителна и охлаждаща система – термоинсталация вместо газ или ТЕЦ.

Така температурата в сградата се регулира чрез подово отопление и таванно охлаждане. Тази система е избрана и като решение на някои визуални търсения – така по сградата няма климатици. Няма вентилационна система и на покрива, който се ползва като хубаво пространство. Инвестицията е по-скъпа, но ще се изплати в рамките на следващите 4 години.

Апартаментите в DOT Sofia все още не са пуснати, но това скоро ще се случи. Те са 10 на брой и всеки и минималистичен интериор и голяма тераса. Идеята е да могат да се наемат по-дългосрочно – например от българи, които се завръщат за ваканция у нас или чужденци, които ще работят известно време у нас. Съответно и цената ще бъде различна спрямо продължителността на престоя.

Ресторантът в комплекса се определя от създателите му като изследователски – менюто е кратко, включва предимно български рецепти, но в нов и модерен вариант. Шеф-готвач е Александър Гочев, който дълго време и живял и работил във Виена.

Още от Built.bg:  Столичната община получава 33 имота от служебното правителство за Зеления ринг на София

„Цял живот изследвам нашата кухня, опитвам да хвана неща, които са били минало и да ги възродя. В България има уникални кулинарни съкровища, все продукти в забравеност, които искам да предложим по нов начин“, казва той.

Това, което обаче безспорно прави сградата различна, е симбиозата между апартхотел и ресторант с пространство за изкуство.

„В DOT Sofia са представени едни от най-емблематичните произведения на съвременното българско изкуство. Творчеството тук е изложено в общите части, в резиденциите, както и по време на регулярните ни изложби и културни събития“, обяснява подхода арт директора Веселина Сариева.

Проектът не просто търси мястото си в близост до Женския пазар, а и сред съседството на множество стари и по-нови сгради, някои от които са ремонтирани, а други в не особено добро състояние. DOT Sofia се опитва да бъде противовес на комерсиалното строителство.

„В София за съжаление в момента се строи, за да се продава без да се мисли, че сградите дефинират градската среда, което пък определя качеството на живота. А в новото строителство често липсва качество. Липсва елемент на смелост, на дългосрочна визия“, казва д-р Панчо Георгиев.

Той напомня, че София е град, изграден на това място заради водата, а днес това по никакъв начин по никакъв начин не се разбира.

„Например банята – едно бижу, което не използваме. Това може и трябва да бъде съвременно спа. Това е от онези неща, които дават допълнителна стойност на градския живот. Затова нашата сграда е с апартаменти, ресторант, арт галерия – изразяваме това, че животът е повече от един хол и кухня, а човекът има нужда от въображение и вдъхновение, за да живее добре“.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам