Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Довършват “Арена Бургас” на два етапа, първият приключва до два месеца

Спортната зала “Арена Бургас“ ще бъде отворена частично до два месеца. Това съобщи при инспекция на място министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. По думите му, строителната фирма е поела ангажимент пред министъра на спорта, залата да бъде завършена на първи етап. Идеята е на втори етап да бъдат отворени фитнес залата, спа центъра и ресторанта, което няма да попречи за използването на огромното спортно съоръжение. Министър Шишков разгледа помещенията и основния блок на залата заедно със заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, началника на ДНСК арх. Деляна Панайотова и кмета на Бургас Димитър Николов.

“Както направихме с интерконектора – тук ще направим по същия начин, заедно с ДНСК. Дирекцията ще помага на надзора да събира документи, защото според мен тази зала колкото по-рано я пуснем в експлоатация, толкова по-добре. Тази зала е важна и става за лека атлетика. Към момента единствената закрита зала, в която могат да се провеждат такива състезания е зала “Фестивална”, която е значително остаряла. Тази зала е важна за Бургас и за целия регион“, каза още министър Шишков.

Снимка: БТА

Разделянето на проекта на етапи дава възможност за довършването на много забавени инфраструктурни проекти в страната, стана ясно думите на регионалния министър. “Изпълнението на тези два етапа дава възможност да бъде завършено закъснялото строителството, което намираме, защото то е огромно. Това е възможност то да бъде използвано безопасно“, каза арх. Шишков.

“В края на миналата седмица беше подписан протокол между строителя, спортното министерство и община Бургас. Според този протокол не се касае за разходването на допълнителни средства за отварянето на спортната зала в Бургас. В рамките на два месеца изпълнителят трябва да подготви всички необходими документи и да ги внесе за акт 16“, посочи от своя страна заместник-министърът на младежта и спорта Петър Георгиев.

Още от Built.bg:  Как премина първия дебат между Байдън и Тръмп
Снимка: БТА

Той допълни, че въпросният протокол идва след дълги преговори между спортното ведомство, строителя на “Арена Бургас”, експертни групи и община Бургас.

“В крайна сметка по настояване на министър Весела Лечева се постигна този протокол или споразумение между инвеститора и Министерството на младежта и спорта. По този въпрос се работи от първия ден, в който министър Лечева влезе в министерството. Няма забележки към изпълнителя, средствата се изплащат“, допълни Георгиев.

“Стигнали сме до разбирателство със строителя за завършване на тази част от обекта, която ще подлежи на процедура по въвеждане в експлоатация“, разясни накратко арх. Деляна Панайотова.  Желанието на местната власт в Бургас е залата да бъде завършена в най-кратки срокове, което ще помогне на града да се кандидатира за домакинството на международни спортни състезания.

Снимка: БТА

“Тази зала разполага с редица лицензи. Тук вече бяха представители на Световната и Европейската федерации по лека атлетика. Това е единствената зала, която към момента в България отговаря на техните изисквания. Това е и единствената зала у нас, която разполага с две тренировъчни зали. Бургас е изключително подходящ за големи спортни събития, предвид и близостта на международното летище и огромната хотелска база около града“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам