Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Драмата продължава: Председателят на КЕВР поиска от министъра на енергетиката информация за формирането на цената на природния газ за януари

снимка: КЕВР

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов поиска от министъра на енергетиката информация във връзка с изразено становище относно формиране на цена на природния газ за януари 2022 г., съобщиха от регулатора.

“На брифинг на 12.01.2022 г. заявявате, че е имало достатъчно инструменти за “различен микс” за регулирания пазар на природен газ. Посочвате, че според анализите на Министерство на енергетиката (МЕ) цената на природния газ от 1 януари 2022 г. е можело да бъде 107,60 лв за мегаватчас, което е ръст от 5,15 процента, а не както предложи “Булгаргаз” ЕАД и енергийният регулатор утвърди – с 30 на сто.

Заявявате също, че не са използвани всички възможности и не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газът от различни източници с най-ниски цени”, пише Иванов.

Във връзка с това заявление, председателят на КЕВР моли енергийния министър да предостави изготвения от експертите на МЕ анализ, както и данните и информацията, които са били използвани. Целта е членовете на КЕВР да се запознаят с тях и да направят преценка на основателността на твърденията от регулаторна гледна точка.

След получаването на отговор от Министерство на енергетиката и след провеждането на анализ на експертно ниво от страна на регулатора, КЕВР ще информира обществеността за своето становище, пише в съобщението.
/БТА/

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам