Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Държавата не е платила за вече извършени пътни ремонти, според ББК “Пътища”

Българска браншова камара “Пътища” изразява готовност за продължаване на диалога с ресорните ведомства по темата за договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканска пътна мрежа, съобщиха от организацията.

От Камарата напомнят, че през изминалите месеци нейните членове неколкократно са алармирали представители на Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция “Пътна инфраструктура” за проблема с липсата на разплащания от страна на държавата за вече извършени дейности.

От Камарата припомнят още, че е било постигнато съгласие между компаниите и Агенция “Пътна инфраструктура” за подписване на споразумения за предсрочно прекратяване на договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканска пътна мрежа. Разписани бяха срокове и ангажименти за разплащане на вече извършени и текущи дейности, но постъпки за спазване на тези договорености все още няма, посочват от браншовата организация. 

От Управителния съвет на ББК “Пътища” изтъкват, че са изпратили писмо с настояване за среща с финансовия министър Асен Василев и регионалния министър Гроздан Караджов за намиране на изход от ситуацията и допълват, че очакват потвърждението й. На 17 февруари е изпратено и писмо до министър-председателя, финансовия министър, регионалния министър и до председателя на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.

В него от организацията сигнализират, че в Закона за бюджета на България за тази година не са предвидени средства за разплащане на поетите ангажименти. От организацията са алармирали и за липсващата възможност фирмите да ползват и други финансови инструменти, като факторинг и цесии на задълженията.

Българска браншова камара “Пътища” е силно обезпокоена, подобно безотговорно поведение и неглижиране договореностите застрашава възможността за адекватно изпълнение на споразуменията за текущ ремонт и поддържане.

Съобщават от Камарата и допълват: „Обезпечаването на дейността без финансов ресурс е невъзможно и създава реална опасност за изпадането в колапс на републиканската пътна мрежа, което неминуемо ще доведе до икономически последици за страната“.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

УС на ББК “Пътища” адмирира обявените планове на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за ремонт на над 3000 километра от пътната мрежа на  България. Същевременно, според организацията, обявените планове не кореспондират с действията на възложителите, а именно неспазването на поетите ангажименти за вече извършени дейности.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам