Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Държавна индустриална зона “Доброславци” се обособява за автомобилния сектор

Правителството направи преломна стъпка, за да привлечем в България голям международен стратегически инвеститор, отбеляза служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия по повод изграждането на нова икономическа зона „Доброславци“ край София. Създадохме предпоставките да привлечем производство в голям размер, добави той.

„Три фактора правят тази зона по-специфична и уникална за българските стандарти. Първо – визия, амбиция и размер, второ – локация и трето – секторен фокус“, обясни министър Александър Пулев. Той отбеляза, че новата индустриална зона ще се простира на 290 хектара – това по думите му са 200 футболни игрища едно до друго. Според министъра на иновациите и растежа това е мащаб, който отговаря на международните стандарти.

Александър Пулев, снимка: БТА

Говорим за зона, която се намира на 15 км от сърцето на София, близо до работната ръка. Като вид производство, ние сме обособили тази зона с много специфични характеристики – чисто производство, което да отговаря на нуждите на хората в региона.

Това обясни още Александър Пулев и добави, че освен типичната инфраструктура, в зоната ще има и много инвестиции в социална инфраструктура – зелени зони, велоалеи.

За секторната специализация в зоната министърът посочи, че  приоритетно ще се развива сегментът автомобилостроене и свързаните с него индустрии.

Новата индустриална зона трябва да бъде изградена за период от 12 до 24 месеца. Инвестицията ще бъде минимална, говорим за около осем млн. лева нов капитал от бюджета, каза Пулев.

В момента има много напреднал диалог с три приоритетни инвеститора от автомобилния сектор, те са от Западна Европа, Близкия Изток и Азия. Това по думите на министъра е микс от инвестиции, които са насочени към България, въпреки политическия и репутационния риск.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам