Бюлетин

Двама министри инспектират автомагистрала “Европа” от Калотина до Драгоман

Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Ясен Йорданов ще направят днес от 15:00 часа инспекция на изградения 14,5-километров участък от автомагистрала “Европа” от Калотина до Драгоман, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

Изпълнител на отсечката от Калотина до Драгоман е Обединение “СТРАБАГ БПА” ДЗЗД, в което влизат фирмите “Щрабаг” ЕАД, “Страбаг Сп. з.о.о., Полша” и “Битумина ГмбХ-България” ЕООД.

Стойността на договора на Обединение “СТРАБАГ БПА” ДЗЗД е в размер на близо 165 милиона лева с данък добавена стойност (ДДС). Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД “НАДЗОР КАЛОТИНА – СОП”, с участници “Трансконсулт-БГ” ООД и “Пътинвест-инженеринг” АД. Техният договор е в размер на 3 708 600 лева с ДДС, уточняват от МРРБ.

Назначената комисия от АПИ е подписала Акт 15 на отсечката и след приемането на обекта от възложителя предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за ползване от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Проектът “Модернизация на път I-8 “Калотина – Софийски околовръстен път” от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка” се съфинансира от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет, уточняват от МРРБ.

Оттам обясняват още, че отсечката има по две ленти за движение и една лента за аварийно спиране в двете посоки с общ габарит 25,5 м, с изключение на участъка от 3-ти до 4-ти км, който е без аварийна лента и общ габарит 20,5 м.

Още от Built.bg:  Какви мерки предприема МРРБ по обезопасяването на пътищата при подготовката за зимния сезон

Изградени са железопътен надлез и седем селскостопански надлези и подлези, надлез за диви животни и други пътни съоръжения. Нови четири пътни възела – “Калотина”, “Турмашка махала”, “Драгоман – Запад” и “Драгоман – Изток” осигуряват достъп с населените край участъка места. Укрепителни стени са построени по целия участък и е изпълнена корекция на коритото на река Ежовица, като в отсечка от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката, пише в съобщението на МРРБ.

Реконструкцията на участъка е започнала през февруари 2020 г. По време на строителните работи движението по първокласния път І-8 Калотина – София не е спирано. Участъкът от км 4+420 до км 6+100 е въведен в експлоатация на 13 април 2023 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам