Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Джанет Йелън: Дефолт би довел до икономическа и финансова катастрофа в САЩ

Снимка: AP

Да се доведат преговорите за американския дълг до краен предел е само по себе си опасно за икономиката, предупреди американската министърка на финансите Джанет Йелън, цитирана от Франс прес.

В момента демократите и републиканците в Конгреса не успяват да се споразумеят за повишаване на тавана на държавния дълг и ако патовата ситуация продължи твърде дълго, това може да доведе до дефолт на САЩ това лято, което ще е своеобразен прецедент, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Самият факт, че подобна ситуация не се взема насериозно, “може също да доведе до значителни икономически разходи”, предупреди Йелън на конференция в Нииагата, Централна Япония, където от днес до събота (13 май) се провежда среща на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7.

“Както вече разбрахме през 2011 година, обикновена заплаха за несъстоятелност може да доведе до спадане на кредитния рейтинг и на доверието на потребителите” с повишаване на лихвите по кредитите, добави тя.

Евентуален дефолт сам по себе си би довел до “икономическа и финансова катастрофа” в САЩ, която ще има последици в световен план, каза тя, присъединявайки се към подобни изявления от Белия дом през последните дни.

Няколко часа преди изявлението на Йелън в Япония, Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране на президентския пост през 2024 година, призова републиканците в Конгреса да гласуват за дефолт, освен ако не получат “мащабни” бюджетни съкращения от демократите.

Американският президент Джо Байдън за момента изключва възможността да преговаря за бюджетни съкращения и обвини републиканците, че държат икономиката като “заложник”.

“Няма основателна причина сами да генерираме криза”, настоя днес Йелън, напомняйки, че американският Конгрес вече е повишавал или замразявал тавана на дълга 80 пъти от 1960 година.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам