Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Джанет Йелън очаква страните от Г-20 да отпуснат повече средства на МВФ и Световната банка

Снимка: AP

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обяви днес, че на срещата на лидерите на страните от организацията Г-20 в индийската столица Делхи ще настоява да бъдат отпуснати повече средства на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка, с които те ще могат да увеличат своята подкрепа за държавите, изпаднали във финансови затруднения, предаде Ройтерс.

Йелън ще се стреми да получи подкрепа от Г-20 за “еквивалентно и пропорционално” увеличаване на квотните вноски в бюджета на МВФ, които страните членки плащат, но без това да доведе до незабавна промяна при правото им на глас във Фонда.

Международният валутен фонд се финансира чрез вноски (квоти), плащани от всяка от 190-те държави, които членуват в него. В зависимост от своята квота всяка страна членка има и различна тежест, когато в МВФ се провежда гласуване. Квотите се преразглеждат периодично, посочва на сайта си международната финансова организация.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Джей Шамбо заяви вчера, че увеличаването на квотите при запазване на структурата на гласуване ще помогне да бъдат насочени “по-бързо повече финансови средства” към нуждаещите се държави. Това ще осигури повече време на страните акционери в МВФ да променят структурата на гласуване, за да може да бъде увеличена тежестта на динамично развиващи се нововъзникващи пазарни икономики като Индия, Китай и Бразилия, посочи Шамбо.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам